Het ontbijt was bij mij jarenlang een ondergeschoven kindje. Vooral in de periode dat ik een uur reisafstand had naar mijn werk. Al die jaren ging stipt om 6.15 uur mijn wekker af. En niet veel later was ik onderweg zonder veel tijd te nemen voor een ontbijt.
Dit gaat bij veel mensen zo. Dat zag ik wel in de trein. Mensen die in de kiosk gekochte koffie en croissant haastig naar binnen werken. En dit is jammer. Want het gezegde is waar. ‘Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar‘. Het ontbijt is de allerbelangrijkste maaltijd van de dag. Het is de maaltijd die je van energie voorziet voor de rest van de ochtend. Zodat je energie hebt om je lunchpakket te maken, naar je werk te fietsen en de trap op te lopen. Maar ook voor het werk dat je met je hersens doet. Deze energie maakt het lichaam zelf. De ingenieuze chemische fabriek die ons lichaam is, produceert deze energie via verbranding. In al onze cellen zet het lichaam glucose en zuurstof om in energie en koolzuur.
Glucose is de suiker die uiteindelijk overblijft nadat het lichaam de voeding heeft verteerd. De ‘langzame’ koolhydraten zijn hofleverancier van glucose. Dit type koolhydraat is vooral te vinden in volle granen, groenten en peulvruchten. Slow food bij uitstek, omdat het lichaam deze koolhydraten geleidelijk verteert. Met deze constante aanvoer van glucose is de brandstoftank van je lichaam goed gevuld.
De verzadiging houdt na zo’n ontbijt veel langer aan dan wanneer je op het station een donut of een croissant eet. Dit zijn ‘snelle’ koolhydraten die tot een piek in de bloedsuikerspiegel leiden. Na de piek volgt een dal en dat resulteert opnieuw in trek. De verleiding is dan groot om weer naar de ‘snelle’ koolhydraten te grijpen. Wie in deze vicieuze cirkel zit, kan zomaar de hele dag bezig zijn met eten. Dit is zonde van de tijd. Want je hebt eigenlijk wel iets beters te doen dan eten!
Gelukkig is het ook niet nodig. Om de dag met een goed lichaamsgevoel te starten eet ik al tien jaar ontbijtpap van ronde bruine rijst, viergranenvlokken en geblancheerde groenten. Het voordeel van groente bij het ontbijt is dat ik de 500 gram groente per dag, een richtlijn in het Moermandieet, met gemak haal. Door het goed te kauwen zorg ik dat de koolhydraten al in de mond door de speekselklieren worden opgenomen. Maar eerlijk is eerlijk. Het kauwen is nog een dingetje. Er zijn zoveel verleidingen. De krant, een sudokupuzzel, kletsen met mijn lief, even de berichten checken op mijn telefoon. Het vraagt discipline om dertig keer te kauwen. En vijftig keer, zoals ik leerde bij de kookopleiding, is helemaal een uitdaging. Kauw je voedsel tot het vloeibaar is, was daar het credo.
De beloning van grondig kauwen, is groot, dat weet ik uit ervaring. Geen spijsverteringsklachten meer, beter gevuld, minder hoeven te eten en meer energie. Maar ondanks dat, lukt het me meestal niet door een gebrek aan aandacht op het moment zelf. Met meer aandacht mijn ontbijt eten: dat is mijn uitdaging voor de komende tijd. Doe je mee?
Marjan Smoorenburg is in de regio Rotterdam beschikbaar voor voedingsadvies en kookles. Zij schrijft maandelijks een column voor MMV. Wil je meer informatie over haar aanbod? Klik hier. Of meld je hier aan voor haar maandelijkse nieuwsbrief ‘Voed en voel je beter met Moerman’.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief