Met de Europawijd afvlakkende curves van besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens, wordt de roep luider de beperkingen als gevolg van corona te versoepelen. Internationaal waarschuwen artsen en wetenschappers dat niet alleen bejaarden gevaar lopen.
Op deze plek was vorige week aandacht voor het appél van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt meer werk te maken van een gezondere bevolking. De nieuwsbrief linkte naar een gelijksoortige opinie van cardioloog en farmacoloog Remko Kuipers in het NRC. Teneur: het klopt dat de meeste ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 senioren betreft, tegelijk is het óók zo dat tachtig procent van de patiënten op de intensive care obees is.
Hoge bloeddruk is een andere risicofactor, net als diabetes type 2. Ziektebeelden die de bevolking op steeds jongere leeftijd treffen. Het begrip ‘ouderdomsdiabetes’ voor type 2 is zo goed als uitgeburgerd. Toekomstig onderzoek moet licht werpen op de vraag in hoeverre het de medicatie is die de kans op een ernstig beloop doet toenemen.
Gelukkig kunnen mensen uit deze risicogroepen veel meer doen dan angstvallig hopen op medicijnen en vaccins. Ze maken namelijk goede kans zich uit de gevarenzone te werken. Hoe dan? Sky News vroeg het de Britse cardioloog en leefstijlactivist Aseem Malhotra – ook bekend van zijn samenwerking met ‘onze’ endocrinoloog Hanno Pijl.
Malhotra: ‘Bedenk dat wat je eet impact heeft op je immuunsysteem’
Malhotra noemt het de ‘olifant in de kamer’. Het feit dat de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor ernstige complicaties metabole ziekten hebben. In Italië, vertelt hij, zijn de slachtoffers niet alleen oud, ze hebben gemiddeld ook 3,7 chronische aandoeningen. Voor Groot Brittannië is het beeld niet anders:
‘De gezondheid van de bevolking is verschrikkelijk. Slechts 17,5 procent van de Britse bevolking is metabool gezond.’ De blijde boodschap is dat leefstijlveranderingen binnen weken tot maanden effectief kunnen zijn. Wat adviseert Malhotra zijn patiënten – en iedereen die wil luisteren?
- ‘Allereerst: aan de basis van obesitas en overtollig lichaamsvet staat hoogbewerkt voedsel. De helft van het Britse dieet bestaat uit hoog bewerkt voedsel. Dat aandeel moet aanzienlijk naar beneden. Veel mensen zullen nu thuis zijn. Dit is een uitstekende gelegenheid om nu meer tijd te besteden aan het koken van nutriëntrijk voedsel. Bedenk dat wat je eet impact heeft op je immuunsysteem.’
- ‘Actief zijn. Crossfit health heeft een gratis website met oefeningen die je thuis uit kunt voeren. Fysieke activiteit Simpele dingen: naar buiten voor een stevige wandeling van tien minuten, meerdere malen per dag. Geeft een ‘boost’ aan je immuunsysteem. Krachttraining thuis.’
- ‘Slaap. Het is nodig dat we ondanks stress aan minimaal zeven uur slaap komen.’
- ‘Verminder stress. Bel met familieleden, doe dingen in je huishouden waar je plezier aan beleeft. Maar ook naar buiten voor wat frisse lucht.’
- ‘En roken natuurlijk er was nooit een betere tijd met roken te stoppen dan nu.’
Gezonde sport
Fysieke conditie en een goed immuunsysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Voorkom de valkuil van ‘hoe zwaarder hoe beter’. Malhotra illustreert dat met een anekdote uit zijn studietijd. ‘Ik kreeg de ergste griep ooit. Daar waren drie dingen aan voorafgegaan: ik was gestrest, sliep nauwelijks, leefde op junkfood en tot overmaat van ramp overtrainde ik mezelf. Veel mensen realiseren zich niet dat overtrainen, te diep gaan, je immuunsysteem voor minstens een dag onderdrukt.
Volgens de bevlogen cardioloog is het meest waarschijnlijke scenario dat we ons vroeg of laat allemaal met corona besmetten. ‘De vraag is of we dan milde symptomen zullen hebben, of ernstige. Als we nu fatsoenlijk op onze gezondheid letten, kunnen we ons beschermen tegen ernstig ziek zijn later.’
Malhotra kijkt over de actualiteit heen en constateert dat de metabole misère waarin de bevolking gedompeld is, de gezondheidszorg al tot de grenzen van haar capaciteit gedrongen had. Met de huidige crisis tot gevolg. Passen we onze leefstijl aan dan ‘komen we niet alleen beter door de corona heen, onze volksgezondheid zal er over een paar jaar ook beter voorstaan.’
En: datgene wat vatbaar maakt voor infecties, ‘ik weet dat men er nu niet in geïnteresseerd is, leidt ook tot kanker.’
Amerika
Aan de overkant van de oceaan staan de zaken er nog beroerder voor. In The New York Times waarschuwen Harvard-professoren David Ludwig en Richard Malley dat Amerikanen zonder corona al te ziek zijn om meteen weer aan het werk te gaan.
Ze erkennen de duizelingwekkende gevolgen die de beperkende maatregelen op de economie hebben, en het vooruitzicht dat het ergste wat dat betreft nog moet komen. Vervolgens gaan ze in op de vraag die, naast president Trump, velen stellen: is de kuur erger dan de kwaal? Nee, zeggen Ludwig en Malley, want de risicogroep is helaas niet beperkt tot gepensioneerden.
‘De enorme last van obesitas en andere chronische aandoeningen onder Amerikanen brengt ons in direct gevaar.’ Volgens hen is slechts twaalf procent van de bevolking metabool gezond te noemen. Het loslaten van de restricties in hoop de economische schade te beperken, vinden ze een onzalig idee.
‘De pandemie op de populatie loslaten zal geen geld besparen – het riskeert simpelweg een nog veel grotere economische calamiteit.’
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief