Landbouwgif is zo sterk verdund dat het geen kwaad kan. Biologisch eten is onzin. Niemand hoeft zich zorgen te maken. Of toch wel?
De toon waarop de autoriteiten over herbiciden en pesticiden communiceren, is altijd heel geruststellend. De normen zouden scherp zijn en de controle intensief. Consument, gaat u maar rustig slapen. De Voedsel- en warenautoriteit waakt over u.
Zestig procent meer kans op Parkinson bij boeren
Velen lieten zich in slaap wiegen maar wie vanavond (donderdag) het programma Zembla heeft bekeken, zal zich toch meer dan eens achter de oren hebben gekrabd. Epidemioloog Roel Vermeulen vertelde in dat programma dat boeren die met bepaalde pesticiden werken, tot wel 60 procent meer kans hebben op de ongeneeslijke ziekte van Parkinson.
In Nederland lijden ongeveer 50.000 mensen aan Parkinson, die de aansturing van spieren, fijne motoriek en spraak belemmert. In Frankrijk is Parkinson inmiddels erkend als beroepsziekte onder landbouwers. Franse boeren met Parkinson krijgen in sommige gevallen een uitkering. Maar in Nederland is het een onderbelicht probleem.
Verdachte schimmelverdelger nog steeds toegelaten
Dat is merkwaardig: Wikipedia vermeldt al jaren dat mensen die werken en wonen in bepaalde agrarische gebieden een sterk verhoogd risico hebben om de ziekte te ontwikkelen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Verschillende soorten landbouwgif die in verband worden gebracht met de ziekte zijn inmiddels verboden, maar een verdachte schimmelverdelger wordt nog op grote schaal gebruikt. Het gaat om het middel Mancozeb, dat in samenstelling grote gelijkenissen vertoont met een middel dat twee jaar geleden is verboden.
LTO Nederland is geschrokken van de bevindingen. “We wisten niet dat die middelen onveilig waren”, zegt Esther de Snoo, woordvoerder van de Land en Tuinbouworganisatie. “We gaan ervan uit dat de middelen die wij mogen gebruiken veilig zijn en veilig genoeg zijn. Daar moeten telers van op aan kunnen.”
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief