Darmkankerpatiënten doen er goed aan vette vis te eten. Het innemen van voedingssupplementen met omega 3-vetzuren kan ook.
Dat is de conclusie van een onderzoek waarbij twee grote groepen patiënten waren betrokken, ruim 171.000 vrouwen in de leeftijd van 30-55 jaar en ruim 51.000 mannen tussen 40 en 75 jaar.
Levensstijl
De deelnemers kregen het verzoek een gedetailleerde vragenlijst over hun medische antecedenten en hun levensstijl in te vullen. Ook werd hun gevraagd de diagnosegegevens van ziekten (waaronder kanker) en hun voedingsgewoonten te vermelden.
Kleiner risico
Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers met de hoogste inname van omega 3 of vette vis een kleiner risico lopen om darmkanker te krijgen. Ze doen meer aan lichaamsbeweging en slikken meer multivitaminen en vitamine D. Verder gebruiken ze met mate alcohol, allemaal factoren die het risico op darmkanker verkleinen.
Evenredig
Onder de deelnemers die de diagnose darmkanker kregen, liepen degene met een dieet met meer omega 3-vetzuren een kleiner risico op overlijden door kanker. Dat risico is evenredig met de ingenomen dosis.
Behalve in vette vis komen omega 3-vetzuren en rijke mate voor in olijfolie, lijnzaad(olie), eidooier, bonen, erwten en andere groenten. Zie verder de zoekresultaten van deze site.
Beeld: natmedtalk.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief