Het kan haast geen toeval zijn. Alweer is in Nederland een kankerpatiënt wonderbaarlijk hersteld dankzij wietolie. De Schiedamse Olga van Harmelen (48), getroffen door een hersentumor, bleef overeind terwijl ze al gevloerd had moeten zijn. Dankzij wietolie, zegt zij zelf. Specialisten van het Erasmus MC gaan nu kijken of dat klopt.
Medio 2013. Van Harmelen worstelt met haar gezondheid. Ze is moe, heeft pijn in haar nek en hoofd. De dokter doet het af als stress. Gebruikelijk bij een moeder met een jong gezin, zo krijgt ze te horen.
Hersenscan brengt pikzwart bericht
Maar de klachten houden aan en Van Harmelen ondergaat een hersenscan. Die brengt haar een pikzwart bericht. Er zit een tumor. De dokter geeft haar maximaal vijf jaar, maar acht het waarschijnlijker dat ze al na zes maanden overlijdt.
In de maanden die volgen, ondergaat de Schiedamse chemotherapie en slikt ze alles wat de dokter haar voorschrijft. ,,Diazepam, lorazepam, oxazepam: alle pammetjes, zeg maar. Het hele pretpakket.” Toch voelt ze zich naar eigen zeggen slechter dan ooit.
Ze weet het zeker: aan die druppels dankt ze haar leven
Tot een oud-buurjongen, via-via op de hoogte gebracht van haar situatie, voor de deur verschijnt. Hij heeft een vloeistof bij zich die Van Harmelen sindsdien als wondermiddel ziet: wietolie. Ze dankt haar leven aan die druppels, ze weet het zeker.
Het goedje, gemaakt van cannabis, geeft haar weer focus en energie, zegt ze. Toeval of niet: sinds Van Harmelen het gebruikt, is de tumor ‘gestopt met groeien’. Een tweede, kleiner gezwel zou zelfs zijn verdwenen. ,,Op de dag dat ik het ben gaan gebruiken, heb ik direct al mijn andere medicijnen weggegooid”, vertelt ze in het AD.
Zorgverzekeraar kijkt geïnteresseerd mee
Van Harmelen is overtuigd, maar de wetenschap nog niet. Artsen hebben geen mening, omdat gedegen onderzoek naar wietolie zeer schaars is. Specialisten van het Erasmus MC willen, opgezweept door het enthousiasme van de Schiedamse, daar nu verandering in brengen. ‘Een zorgverzekeraar’ kijkt ondertussen geïnteresseerd mee.
Neuro-oncoloog prof. dr. Martin van den Bent gaat zich met het onderzoek bezighouden. Hij merkt dat veel van zijn patiënten wietolie gebruiken, ook al is de werking van het goedje nooit bewezen. ,,Dat maakt dat je het eens uitgezocht wil hebben. Je wil patiënten dingen geven die werken, niet iets waarvan een patiënt dénkt dat het werkt.”
Afspraak op parkeerplaats
Bovendien mág hij wietolie nu niet eens voorschrijven. De overheid ziet het goedje – vele malen sterker dan hetgeen bij drogisterijen verkrijgbaar is – als drugs, wat betekent dat Van Harmelen is aangewezen op een dealer. Ze kent waanzinnige verhalen van lotgenoten. ,,Ik weet dat een dame van 85 – ze heeft zo’n zelfde hersentumor als ik – op een parkeerplaats moest afspreken met een wildvreemde. Dat kan toch niet?!”
De wietolie kost haar 150 euro per maand. ,,En ik ben gelukkig in de positie dat ik dat kan betalen, maar voor heel veel mensen is dit een te hoge kostenpost.” Verder heeft ze zelf moeten uitdokteren welke hoeveelheid, in haar ogen, werkt. Dat ging met vallen en opstaan. ,,Als ik te veel druppels had genomen, kreeg ik hallucinaties in mijn slaap.”
Patiënten hebben begeleiding nodig
Inmiddels gebruikt ze de olie uitsluitend voor het slapen. ,,Ik zit echt niet de hele dag te blowen, absoluut niet.”
Vanwege dat experimenteren vindt ze het belangrijk dat doktoren zich over het middel gaan ontfermen. ,,Patiënten hebben begeleiding nodig.” Hopelijk verdwijnt dan ook het taboe op het gebruik van de olie.
Twee miljoen euro nodig
Neuro-oncoloog Van den Bent zegt al eerder over een onderzoek nagedacht te hebben, maar zag telkens dat de ‘financiële ondersteuning’ ontbrak. Hij stelt zeker 2 miljoen euro nodig te hebben.
Om dat geld in te zamelen heeft Van Harmelen, bijgestaan door vriend Rob Candeias en ervaringsdeskundigen, de stichting Embrace Life opgezet. Het team organiseert activiteiten en werft donateurs.
De eerste tests in het laboratorium hoeven niet veel te kosten, vertelt Van den Bent. Het vervolgonderzoek, dát is duur. ,,Je hebt zeker veertig patiënten nodig om iets te kunnen zeggen over de werkzaamheid.” Daar moet de overheid toestemming voor geven. De Schiedamse hoopt binnenkort minister Hugo de Jonge te spreken.
Wietolie bestaat uit tientallen stoffen
Maar voor het zover is, moet het Erasmus MC de beschikking krijgen over een ‘zuiver middel’. Dat is ingewikkeld, omdat wietolie uit tientallen stoffen bestaat, waardoor talloze mixen voorhanden zijn.
Van den Bent: ,,Als we nu iets uitzoeken, moeten we hetzelfde middel gebruiken als wat de patiënt later eventueel tot zich neemt. We moeten op zoek naar de voornaamste bestanddelen. Dat is het nadeel van wietolie, we weten niet welke van de vele stoffen effect hebben.”
Hier Olga’s eigen verhaal: Ook lotgenoten gebruiken allemaal wietolie
Beeld: embracelife.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief