Wat gebeurt er als je gezonde volwassenen voor drie weken van de industrievoeding afhaalt en laat eten zoals de Papoea’s in Nieuw Guinea? Ierse onderzoekers deden een poging met voedsel dat in Canada verkrijgbaar is en een lokale buikbacterie. Het resultaat: verbeterde suikerhuishouding, bloedvetten, ontstekingsmarkers en een lager gewicht bij dezelfde hoeveelheid calorieën.
‘Mensen herbergen een complex microbioom in hun spijsverteringsstelsel, dat belangrijke bijdragen levert aan de vitaliteit, ontwikkeling en gezondheid van de gastheer.’ De insteek van de Ierse en Canadese onderzoekers in vakblad Cell is geïnspireerd op het concept van de evolutionaire geneeskunde. ‘Deze symbiose evolueerde in miljoenen jaren onder omstandigheden die fundamenteel verschillen van de omgeving en de voeding in de geïndustrialiseerde samenlevingen.’
Hoewel de voedselzekerheid en succesvolle bestrijding van infectieziekten onze levensverwachting flink verlengde, argumenteren de onderzoekers, gaat de moderne leefstijl samen met een toename van niet-overdraagbare ziekten van ‘epidemische proporties’. Tenminste een deel daarvan hangt samen met verstoringen in het microbioom. De onderzoekers ontwierpen een klinische studie om te onderzoeker wat een door hun ontworpen ‘hersteldieet’ doet met het microbioom en de gastheer.
Voor de samenstelling van hun pre-industriële dieet lieten de onderzoekers zich inspireren door de voedingsgewoonten van traditioneel levende Papoea’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Guinea. Dat betekent geen granen en geen zuivel en wel dagelijks een portie vis, gevogelte of varken. Omdat de deelnemers het moesten doen met voedsel dat in Canada op de markt is, kwamen in Nieuw Guinea geliefde gerechten op basis van palmmeel (Sago) niet op het menu voor. En al helemaal niet de eiwitrijke sagolarven.
Belangrijkste kenmerk, naast het ontbreken van granen en zuivel, was de afwezigheid van ultra-bewerkte voeding. De maaltijden waren rijk aan bonen, bataat, komkommer, kool, rijst, artisjokken, erwten en rijst. Het relatief hoge aandeel koolhydraten (60 %) was van het soort dat langzaam in glucose wordt omgezet. Het aandeel vetten was 25 en eiwitten 15 procent. Al met al leverde dat dagelijks evenveel calorieën op als het Westerse controle dieet, bij een dubbele hoeveelheid vezels (circa 22 gram).
Als extraatje voor het microbioom kregen de deelnemers bovendien Limosilactobacillus reuteri toegediend; een buikbacterie die zelden in Westerlingen wordt aangetroffen, maar onder de bewoners van Nieuw Guinea gemeengoed is.
Foto: Sago met groenten Wikimedia
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief