Microplastics zouden nauwelijks schadelijk zijn voor onze gezondheid. Ze komen in onze darmen terecht en verlaten ons lichaam op dezelfde wijze als ons voedsel. Aldus critici. Maar ecotoxicoloog prof. Dick Vethaak kan daar niet in meegaan.
Vethaak legt tegenover GezondNU uit hoe het proces verloopt: “Als grote stukken plastic bijvoorbeeld in zee belanden, dan vallen die na verloop van tijd uiteen in steeds kleinere deeltjes. Dat gebeurt onder invloed van onder meer zonlicht, verwering en de golfslag van het water. Wat uiteindelijk overblijft zijn microplastics: heel kleine onzichtbare plastic deeltjes.”
Je vindt ze overal
Microplastics zijn overal.“ Ze komen vrij als de polymeerverf op de muur in je woonkamer begint te bladderen. Ze zitten in je kleding, in ons drinkwater, in ons huisstof. En er komen ook microplastics vrij als autobanden over het wegdek rijden en er slijtage optreedt.”
De hamvraag is natuurlijk hoe schadelijk al die micro- en nanodeeltjes plastic zijn? Vethaak: “Dat weten we nog niet. Wat we wel weten is: hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze over het algemeen zijn. We denken dat als ze maar klein genoeg zijn, ze ook je organen kunnen bereiken. Als dat het geval is, zou dat tot oxidatieve stress kunnen leiden. Er komen dan in je lichaam te veel vrije zuurstofradicalen vrij, die cellen kunnen beschadigen. Dit kan laaggradige ontstekingen in de hand werken, die vaak een voorbode zijn van allerlei ernstige ziektes. In dieronderzoek hebben we dat al kunnen aantonen.”
Naar de longen en de darmen
“Daarnaast: aan sommige plastics worden giftige stoffen toegevoegd, zoals weekmakers. Als die stoffen vrijkomen in het lichaam, weten we dat dit de gezondheid kan schaden. En met name de nanoplastics kunnen chemische verontreinigingen uit het milieu aan zich binden. Deze piepkleine plasticdeeltjes kunnen vervolgens die giftige stoffen door je lichaam transporteren naar bijvoorbeeld de longen en darmen.”
Is het zinloos om plastic uit je leven te bannen, omdat microplastics overal zijn?
“Nee, helemaal niet. Je hebt natuurlijk de milieuschade die grote stukken plastic veroorzaken. Dieren eten dat op, raken verzwakt of gaan eraan dood. En we weten dat plastic verpakkingen die om voedingsmiddelen zitten, effect kunnen hebben op onze eigen gezondheid. In sommige van die plastics zitten schadelijke stoffen die kunnen gaan lekken. Zo kunnen ze in je eten belanden en krijg je ze dan via je maaltijd binnen. Van meerdere stoffen weten we dat ze ronduit giftig zijn, anderen zijn berucht vanwege hun hormoonverstorende werking. Zo weinig mogelijk voedingsmiddelen in plastic verpakkingen kopen, is echt beter voor het milieu en je gezondheid.”
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief