In een studie met 41 te dikke mannen en vrouwen vergeleken Amerikaanse onderzoekers de effecten van calorie-beperkt nabootsend vasten en een gezond dieet. Over de week genomen aten de deelnemers evenveel. Na acht weken waren beide groepen flink afgevallen, maar degenen die nabootsend vastten verloren meer gewicht. Ook waren er verschillen op het gebied van de buikbacteriën en de stofwisseling.
Vooropgesteld, beide groepen volgden een tamelijk streng eetregime. De circa 9.000 kilocalorieën die beide groepen wekelijks tot zich namen, komt neer op ongeveer 1.300 calorieën per dag. Met een gemiddeld gewicht van 93 kilo, wat correspondeerde met een bmi 32, kon het niet anders of daar volgde na acht weken een flink gewichtsverlies op. De groep die volgens de Amerikaanse voedingsrichtlijnen voor hartgezondheid had gegeten viel vijf procent (5,4 kilo) af. De deelnemers die naast de calorierestrictie ook vastten doken daar duidelijk onder: min negen (8,8 kilo) procent. Een vrouw uit vastengroep verloor zelfs vijftien kilo.
Deze verschillen vertaalden zich door in de daling van de algemene vetmassa (min negen versus min zestien procent) en het buikvet (min 14 versus min 33 procent). Daarbij rapporteerden de vastende deelnemers ook minder hongergevoel en buikproblemen dan de andere groep. Dat zal ook aan de samenstelling van de maaltijden gelegen hebben. Hoe zagen de twee diëten er in grote lijnen uit?
Eiwitverdeling
Wat betreft macronutriënten kwam het ‘gewoon gezonde’ dieet overeen met de Amerikaanse voedingsrichtlijnen: 41 procent koolhydraten, 38 procent vet en 21 procent eiwitten. De vastengroep kreeg deze in een afwijkende verhouding: 35 koolhydraten, 30 vetten en 35 procent eiwitten. Daarbij waren de eiwitten gelijkmatig over de maaltijden verdeeld. Een dag per week werd de energie-inname beperkt tot 350 caloriën. Deze werden in de zes dagen daarop ruim ingehaald.
Analyse van de buikbacteriën, cytokinen en stofwisselingsproducten wezen in de richting van een hogere activiteit in de vetoxidatie, zeg maar ververbranding, bij de vastende deelnemers. Terwijl de stofwisselingsproducten (metabolieten) bij de andere groep meer samenhingen met reactieroutes die gelinkt zijn met langer leven.
Foto door Anna Tarazevich
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief