In Groot Brittannië was suiker tot september 1953 op de bon. Afschaffing van de rantsoenering leidde binnen een jaar tot een verdubbeling van de consumptie. Onderzoekers uit de VS en Canada kwamen op het originele idee om de suikerarme en de suikerrijke geboortejaren met elkaar te vergelijken. Zo vonden ze sterk bewijs voor het advies kinderen de eerste duizend dagen van hun leven vooral geen suiker te geven.
Kinderen die geboren werden nadat suiker van de bon ging, hadden op latere leeftijd een hoger risico op diabetes type 2 en hoge bloeddruk dan kinderen die daarvoor geboren werden. Dat berekenden wetenschappers van onder meer de University of Southern California uit de medische gegevens van zestigduizend deelnemers aan de UK Biobank die tussen 1951 en 1956 geboren werden.
Van hen ontwikkelden er vierduizend diabetes type 2 en twintigduizend kregen hoge bloeddruk. Deelnemers wier babytijd in de suikerrantsoenering viel hadden decennia later een veertig procent lager risico op diabetes type 2 en een twintig procent lager risico op hoge bloeddruk.
‘Dit is echt een spannende analyse’, citeert de website van Science Jack Bowden van de universiteit van Exeter (VK) die niet bij de studie betrokken is. De biostatisticus vindt het met name overtuigend dat de cijfers ‘dosis-responsrelatie’ laten zien. Met andere woorden, hoe meer van de eerste duizend dagen binnen de periode vielen dat de suiker op de bon was, hoe groter het beschermende effect in het latere leven.
Als men spreekt van de eerste duizend dagen dan telt de zwangerschap nadrukkelijk mee. Blootstelling in de baarmoeder aan medicijnen, chemicaliën en voeding(sstoffen) kan de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden en levenslange gevolgen hebben. Deze invloed kan – door epigenetische programmering – zelfs op de kleinkinderen overgaan. Het bekendste voorbeeld daarvan hebben de ‘hongerwinterbaby’s’ geleverd. Ook de kinderen van de kinderen die in de baarmoeder honger leden, hebben een verhoogd risico op obesitas en nierziekten.
De Amerikaans/Canadese studie levert nu duidelijke aanwijzingen dat ook het suikergebruik tijdens de zwangerschap een risicofactor is. De baby’s die rond de afschaffing van suikerrantsoenering in 1953 werden geboren, hadden namelijk nog altijd een vijftien procent lager diabetesrisico en vijf procent minder kans op hoge bloeddruk.
Recent berichtte MMV dat ‘metabole ongezondheid’ zoals hoge bloeddruk en diabetes type2 ook het kankerrisico verhoogt.
Foto: C. de Mol
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief