Ter ere van het gouden jubileum van MMV is een papieren uitgave gemaakt van de voedingsmiddelenlijst die sinds 2014 op onze website staat. Het boekwerk bevat beknopte informatie over 239 voedingsmiddelen op alfabetische volgorde. Weten wat je eet, draagt bij aan het maken van de juiste keuze. Weten is eten. Of juist niet. Leuk om te hebben en leuk om cadeau te geven!
Waarom is gezonde voeding belangrijk? Omdat het lichaam hier de bouwstoffen uithaalt die noodzakelijk zijn voor het behoud van gezondheid, voor herstel na een behandeling of ziekte. In de MMV-voedingsrichtlijnen gaat het om het bouwen aan een voedingspatroon dat het lichaam werkelijk voedt. Opbouw van het afweersysteem, spieren, conditie, darmwerking, nachtrust en emotionele stabiliteit.
Van heel veel voedingsmiddelen is bekend welke stoffen erin zitten en ook wat het nut is van deze stoffen voor onze gezondheid. Zo kan voeding ontstekingsremmend of juist ontstekingsbevorderend zijn en is er voeding die bijdraagt aan goede of slechte darmbacteriën (ons microbioom, een fundament onder onze gezondheid). Ook zijn er voedingsmiddelen die kankerstimulerend of juist -remmend zijn. Waarom is broccoli gezond en waarom vooral bij kanker? Waarom is gember aan te bevelen in de maaltijd of de thee?
Kennis over voeding helpt ons keuzes te maken die bijdragen aan herstel en genezing, een betere levenskwaliteit en het voorkomen van ziekten zoals kanker.
Sulforafaan vermindert de aanmaak van kankerverwekkende stoffen
Wist je bijvoorbeeld dat broccoli van alle groenten de meeste glucorafanine bevat? Dit is een stof waaruit sulforafaan kan ontstaan, een stof die de aanmaak van kankerverwekkende stoffen in het lichaam vermindert en de ontwikkeling van kankercellen remt. Een aanrader op het menu dus! Net als gember en kurkuma, twee van de meest bekende planten met een geneeskrachtige werking. Consumptie ervan ondersteunt de spijsvertering en het immuunsysteem en kan ontstekingen en pijn verminderen.
Naast achtergrondinformatie over voeding en de verkrijgbaarheid ervan staat bij ieder voedingsmiddel een tabel met een MMV-voedingsadvies: bij kanker, bij kanker in remissie (wanneer de tekenen van de ziekte gedeeltelijk of helemaal weg zijn) en preventief (om ziekte te voorkomen).
Moerman 2.0: kanker bestrijden door het immuunsysteem te versterken
In het dieet dat arts Cornelis Moerman ontwikkelde in de jaren dertig van de vorige eeuw legde hij de nadruk op de waarde van verse, onbewerkte voeding met daarbij speciale aandacht voor een aantal stoffen die voor een goede gezondheid van vitaal belang zijn: ijzer, zwavel, jodium, citroenzuur, de vitamines A, C en E en het B-complex. Zijn voedingsvoorschrift was simpel en paste op één A4 dat hij aan de voordeur van zijn praktijk hing. Tijdens zijn leven leidde hij artsen op met de opdracht zijn dieet en therapie verder te ontwikkelen. Deze ‘Moermanartsen’ verenigden zich in 1997 onder de naam ‘Artsen voor Niet Toxische Tumor Therapie’: Moerman 2.0.
Het uitgangspunt van de therapie is dat je kanker bestrijdt door het eigen immuunsysteem te versterken. Dat doe je met optimale voeding, beweging, rust en zo nodig supplementen. In de loop der jaren pasten de artsen het dieet aan naar de laatste wetenschappelijke inzichten. Zo werd het uitgebreid met visvetzuren (vanwege de omega-3), paddenstoelen (vanwege de bèta-glucanen), curcumine, gember, kruiden en nog veel meer voedingsmiddelen waar Moerman in zijn tijd geen weet van kon hebben. Maar waar nu dankzij de wetenschap een berg aan data over is.
Van alle teksten in het boek zijn op onze website langere versies beschikbaar, inclusief referenties naar de wetenschappelijke literatuur.
Weten is eten, MMV-Voedingsmiddelenlijst. Nu te koop! Prijs: € 18,- (voor leden), € 30,- (voor niet-leden)
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief