Wat is het verheugend een boek te treffen waarin nuchter, met kennis van zaken én met oog voor de noden van de hele mens, op een rijtje wordt gezet wat de mogelijkheden zijn als je getroffen wordt door kanker. Zonder dat het uitputtend beoogt te zijn.
Dit kompas in de ware betekenis van het woord, licht een breed spectrum aan invalshoeken en benaderingswijzen toe. Niet alleen de reguliere behandelingen, maar ook de complementaire, niet alleen wat de dokters kunnen doen, maar ook wat je als patiënt zèlf kunt doen, worden kernachtig omschreven.
Het boek is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken, die ook los van elkaar gelezen kunnen worden. Belangrijkste thema’s en onderwerpen zijn: reguliere en complementaire behandelingen, zelfregie, het belang van voeding, beweging en ontspanning en per kankersoort een beschrijving van wat het is, en welke reguliere en complementaire behandelingen gangbaar zijn. De thema’s worden door verschillende deskundigen toegelicht, dat zijn verhelderende en verfrissende teksten.
‘Een caleidoscoop aan verschillende benaderingen’
Het boek laat zich lezen als een caleidoscoop aan verschillende benaderingen, waarbij ook ruimte is voor tegenstrijdigheden of verschillende interpretaties. Dat is sterkend en steunend: oja, er ís niet maar één weg te gaan, ik kan juist kiezen wat goed bij mij past. Ook de ervaringsverhalen dragen op deze manier bij aan de emanciperende en inspirerende werking van het boek. Niet ieder hoofdstuk spreekt mij persoonlijk even sterk aan. Zo wordt in een hoofdstuk over positief denken de lezer uitgenodigd de negatieve gedachten uit te bannen, terwijl ik zelf juist meer baat gehad heb bij het toelaten van alles wat zich aandient, ook de nare dingen. Wat wel en niet aanspreekt zal echter per lezer verschillen, en hoort juist bij de opzet van het boek: je krijgt een overzicht en kunt kiezen wat bij jou past.
Ik vind de layout en opmaak van het boek prachtig. Sommige teksten kennen in zichzelf, of in relatie tot andere teksten veel herhaling, dat had kernachtiger gekund. De enkele spel- en redactiefouten gaan er in de tweede druk (want die komt er vast!) zeker uit. De inleiding van hoofdstuk 16 ‘niet bewezen is iets anders dan geen bewijzen’ had wat mij betreft aan het begin mogen staan. Deze tekst richt alle andere inhoud van het boek: “Je ondergaat geen behandeling, maar bent er actief bij betrokken. Het zijn niet alleen medisch deskundigen die de keuzes maken over wat er wel en niet gaat gebeuren, maar je hebt zelf ook een stem in dat proces. Niet om het beter te willen weten dan je artsen, maar vooral omdat het om jouw lichaam en jouw leven gaat (…) Er kan veel meer dan je denkt.”
Wat ben ik blij dat we in een tijd zijn aanbeland, waarin dít mogelijk is: eensgezind de verschillende mogelijkheden op een rij, zonder strijd of verkettering over wat je absoluut wel of absoluut niet zou moeten doen als patiënt. Als kanker je treft, ben je al onzeker genoeg, een overzichtelijk en steunend boek als dit is dan meer dan welkom. Dank, MMV!
Het boek (300 pagina’s, hardcover) kost 24,50 (voor leden) en is te koop in de webshop: www.mmv.nl/webshop
Sophie Hospers is historica, filosoof en coach. Zij kreeg twee keer de diagnose borstkanker en is lid van MMV’s Mediaraad. Iedere maand schrijft zij een column op mmv.nl/columns
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief