De tijden zijn voorbij dat de consumptie van een of twee glaasjes wijn als gezond mocht gelden. Sinds 2015 adviseert de Gezondheidsraad helemaal geen alcohol te drinken, of het in ieder geval te beperken tot één standaardglas per dag. Onderzoekers van Cambridge vonden 21 pubs en restaurants bereid hun grootste wijnglazen in de kast te laten. Dat leidde tot merkbaar lagere alcoholconsumptie berichten ze in PlosOne.
Niet alleen de bierglazen zijn in Groot Brittannië uit de kluiten gewassen, de wijnglazen mogen er ook zijn. Een ‘pint’, het meest gangbare bierglas, bevat iets meer dan een halve liter en een wijntje komt in glazen van 125, 175 of 250 milliliter. Deze hoeveelheden kunnen gemakkelijk tot verwarring leiden over de standaardglazen waar de Gezondheidsraad van uitgaat. Die zijn behoorlijk kleiner dan veel consumenten gewend zijn: 250 milliliter voor pils, 100 voor wijn en 20 milliliter voor gedestilleerd. In deze maten blijft de alcohol per glas beperkt tot tien gram, wat hetzelfde is als twaalf milliliter.
Gedragsonderzoekers van Cambridge University waren benieuwd wat het verkleinen van de geserveerde hoeveelheden in praktijk betekent voor de daadwerkelijk geconsumeerde hoeveelheden. Daarvoor bedachten ze een eenvoudige onderzoeksopzet. De deelnemende pubs en restaurants verwijderde voor een periode van vier weken de grootste wijnmaat van de kaart. In achttien gevallen ging het daarbij om 250 milliliter, bij de overige drie waren de glazen van 175 milliliter tijdelijk niet beschikbaar. Vervolgens werd de wijnverkoop vergeleken met die van de vier voor en vier weken na de interventieperiode.
Deze simpele ingreep in de beschikbare glazen had een daling van gemiddeld bijna acht procent in de dagelijkse wijnconsumptie tot gevolg. Zonder dat dit leidde tot toename van de verkoop van bier en cider. Minpuntje van de studie is wel dat het niet mogelijk was na te gaan was de wijnmaatregel deed met de verkoop van cocktails en gedestilleerde dranken. Deze maakten dertig procent van de totale alcoholverkoop uit.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief