![Minder allergieën en betere gezondheid met biologische voeding 3 Minder allergieën en betere gezondheid met biologische voeding 3](https://www.mmv.nl/wp-content/uploads/farmers_in_india_foto-1024x683.jpeg)
Een langlopende studie onder Parijse kinderen toont bij een meer biologisch voedingspatroon een lager risico op allergieën. Een nieuwe systematische studie van de bestaande literatuur vond duidelijke voordelen van biologische voeding op cardiometabole risicofactoren. En Amerikaanse onderzoek onderbouwt de relatie tussen een bekende onkruidverdelger en breinziekten.
‘Onze bevindingen suggereren dat een frequente consumptie van biologische voedsel kan beschermen tegen het ontstaan van allergieën’, concluderen onderzoekers van de Université Paris Cité in Allergy. ‘Gebaseerd op de aanname dat de consumptie van biologisch voedsel op achtjarige leeftijd, de consumptie op jongere leeftijden weerspiegelt.’ Aan de hand van voedselvragenlijsten werd het voedingspatroon van 1.258 kinderen uit het ‘PARIS’ geboortecohort ingedeeld naar het biologische gehalte.
Iets meer dan helft van kinderen at zelden tot nooit biologische voeding, bijna dertig procent deed dat af en toe en ruim twintig procent deed dat regelmatig. De uitkomsten werden zo goed als mogelijk gecorrigeerd voor andere factoren die een rol kunnen spelen. Zoals contact met sigarettenrook, de mate waarin het dieet Mediterraan is en sociaaleconomische status van de ouders. Behalve op allergieën, had een frequentie consumptie van biologische zuivel, eieren, groenten, fruit, noten en vruchten, geen statistisch overtuigend effect op het risico astma, eczeem of rhinitis te ontwikkelen.
Al valt daar op onderdelen meer over te zeggen. Biologische melk gaf een statistisch duidelijk verband (P 0.03) met minder allergische rhinitis en een trend (P 0.07) naar een lager risico op eczeem. De consumptie van biologische eieren hield relatief sterk verband met een lagere risico op allergieën.
Cardiometabole risicofactoren
Dat is weer een studie voor op de grote stapel, meest observationeel, onderzoek naar de relatie tussen biologische voeding en gezondheidsuitkomsten. Griekse onderzoekers selecteerden uit een totaal van 1.760 publicaties 21 stuks voor hun systematische review naar impact van biologisch voedsel op de gezondheid. Behalve dat deze uit de periode 2006 tot 2022 komen, geeft de samenvatting in de European Journal of Clinical Nutrition geen verdere informatie over hun selectiecriteria.
Consumptie van biologisch voedsel is in de meerderheid van de prospectieve studies gelinkt aan lagere ‘cardiometabole’ risicofactoren voor hart- en vaatziekten. ‘Waaronder obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk en te hoge bloedvetten.’ Geen eenduidige uitkomsten waren er voor het kankerrisico en voor verschillen in voedingswaarde tussen gangbaar en biologisch geproduceerd voedsel. Wel consistent zijn de waarneming in klinische studies dat biologisch etende deelnemers een lagere blootstelling aan pesticiden hebben.
Neurologische effecten
Sinds begon op te vallen dat mensen die veel met bestrijdingsmiddelen in aanraking komen een verdubbeld risico hebben op de ziekte van Parkinson, groeit de kritiek op de toelatingseisen voor landbouwgif. De toxicologische studies op proefdieren hoeven namelijk niet naar de risico’s voor de hersenen op de lange termijn te kijken. Gebeurt dat wel dan heeft een veelgebruikte herbicide als glyfosaat een probleem, blijkt uit experimenten aan de Arizona State University.
De proefdieren werden tijdelijk blootgesteld aan glyfosaat en ook in doseringen die voor de mens officieel als veilig gelden, bleken de dieren daar op lange termijn het een en ander aan over te houden. Er bleef een restproduct (aminomethylfosforzuur) in de hersenen achter, er was plaquevorming en verschillende ontstekingsmarkers veranderden. Ook leefden de blootgestelde muizen korter en gedroegen ze zich angstiger dan de controlemuizen.
Alle technische details zijn terug te vinden in Journal of Neuroinflammation. Daarin concluderen de auteurs: ‘Alles bij elkaar demonstreren onze resultaten dat glyfosaat, ondanks een lange herstelperiode, op de lange termijn pathologische consequenties heeft. Aangezien het gebruik van blijft toenemen, is meer onderzoek nodig naar de impact van glyfosaat en de metabolieten daarvan op het menselijke brein. En op hun mogelijke bijdrage aan neurodegeneratieve ziekten.’
Beeld: EqualStock IN
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief