Of het nu gaat om voedselzekerheid tijdens pandemieën, overleven in voedselwoestijnen of tijdens lange ruimtereizen: microgroenten – of kiemgroenten – maken het mogelijk. Dat is de overtuiging van Francesco di Gioia. ‘Nutriënt-dichte microgroenten hebben enorm potentieel als efficiënte, zekere voedselbron.’
Kweeksetjes met zaden. Je kunt ze maar beter in huis hebben, vindt de assistent professor voor groenteteeltwetenschappen aan de landbouwfaculteit van Penn State University in Pennsylvania, VS. Sterker nog, hij raadt overheden aan ze in voorraad te houden om aan huishoudens te distribueren in geval van toekomstige catastrofale gebeurtenissen.
‘De huidige pandemie legde de gevoeligheid van onze voedselvoorziening bloot’, zegt hij op de website van de universiteit. ‘En ook de noodzaak om ondervoeding en de maatschappelijke ongelijkheid bij voedselveiligheid op de agenda te zetten. Toekomstige noodsituaties of catastrofes kunnen deze kwesties verergeren.’
In het kader van een door het Amerikaanse ministerie van landbouw opgezet project, onderzocht Di Gioia met een aantal andere deskundigen de mogelijke rol van kiemgroenten in het veilig stellen van de ‘voedselzekerheid in het licht van catastrofale wereldwijde gebeurtenissen’. De resultaten verschenen onlangs – samenvatting in het blad Acta Horticulturea, het blad van de International Society for Horticultural Science.
De ruimte en andere voedselwoestijnen
Kiemgroenten vragen weinig ruimte, geen aarde, geen bijzondere kweekvaardigheden en weinig water. Ze groeien binnen een paar dagen op en doen dat in het donker of onder kunstlicht. Daartegenover staat een rijke opbrengst aan smaken, vormen en kleuren, maar zeker ook aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Met deze eigenschappen zijn ze geschikt op ‘microschaal verse voedzame groenten te produceren, zelfs in gebieden die als voedselwoestijn beschouwd worden’.
Voedselwoestijn is een uit Groot Brittannië stammend begrip dat gebieden aanduidt waarin de bewoners niet of nauwelijks toegang hebben tot verse groenten en fruit. Een omstandigheid die de consumptie van ultra-bewerkte voeding in de hand werkt. Het heelal is de ultieme voedselwoestijn. Wetenschappers van NASA en de Europese tegenhanger ESA ‘stellen microgroenten voor als een bron van vers voedsel en essentiële nutriënten voor astronauten die op lange ruimte missies zijn.’
Sulforafaan, kiemen als voedingssupplement
Kiemgroenten kunnen ook fungeren als voedingssupplement. Di Gioia stipt het even aan: ‘Met gebruik van simpele technieken is het mogelijk microgroenten te produceren die tegemoet komen aan specifieke dieeteisen of tekorten aan micronutriënten.’ Sulforafaan is daar een sterk voorbeeld van. Deze verbinding activeert in lichaamscellen een systeem dat cellen aanzet tot ontgiften.
Broccolikiemen bevatten tien keer meer sulforafaan dan broccoli zelf. Dit artikel gaat dieper in op de werking, ook therapeutisch, en op een warmtebehandeling die de vorming van sulforafaan nog eens een aantal keer vermenigvuldigt. Tot hoeveelheden die anders alleen met supplementen haalbaar zijn.
Op deze pagina leest u meer over de waarde van kiemgroenten.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief