Ieder mens heeft in het leven te maken met heftige gebeurtenissen. We willen het liefst vluchten uit dit soort situaties of ons inbeelden dat het niet waar is. Dat is een slechte keuze. Echter, wat dan?
We moeten leren om te vechten. Te vechten om vervolgens over te gaan tot actie. Weerbaar te worden. Een pantser bouwen. Waarom? Omdat gebeurtenissen en de pijn die dit veroorzaakt ons kunnen raken in de kern. De kern van ons ‘zijn’. Weerbaarheid is het vermogen om te gaan met heftige levensgebeurtenissen terwijl ze gebeuren. Weerbaarheid is jezelf een strategie aanleren om een heftige gebeurtenis te overleven.
Kent u het tv-programma Kamp van Koningsbruggen? Dai Carter is één van de hoofdinstructeurs. Hij schreef boeken als Nu of nooit en Mentale Kracht. Het zijn boeken die de bedoeling hebben de lezer te leren wat mentale kracht, weerbaarheid en veerkracht kan betekenen in stresssituaties en bij heftige gebeurtenissen. Hierbij is de relatie tussen mentale kracht en mentale gezondheid van groot belang.
Wat is mentale gezondheid? Het Trimbos vat het bondig samen als: ‘Mentale gezondheid is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren’. Ziekte, onzekerheid en het gebrek aan emotionele- en spirituele weerbaarheid maakt je ongelukkig. Om die reden is het ontwikkelen van mentale kracht zo belangrijk. ‘Mentale kracht bestaat uit alle fysieke, cognitieve, emotionele, spirituele vaardigheden en processen die het bewustzijn positief beïnvloeden’.
Het boek Mentale kracht spoort aan tot kritisch zelfonderzoek. Stap voor stap zal de lezer ontdekken dat weerbaarheid en veerkracht helpen om het hoofd te bieden aan tegenslag, heftige gebeurtenissen én gewoon: het leven! Van een geheel andere orde (maar tegelijk even belangrijk) is de kennis en het bewustzijn over ons dagelijks voedsel. De MMV zou de MMV niet zijn om daar ruime aandacht aan te geven. Het Moermandieet is de rode draad door het ontstaan en het bestaan van de MMV.
De schrijfster Louise Fresco houdt zich al haar hele leven bezig met voedsel, als denker en wetenschapper. In haar boek ‘Ons voedsel’ komt alles aan de orde: schaarste en overvloed, geboden en verboden, gezondheid en ziekte, en uiteindelijk de verhouding tussen mens en de planeet. Hoe voeden we onszelf? Hoe voeden we 8 miljard mensen nu, en 10 miljard mensen straks? Onder invloed van migratie, effectieve transportmogelijkheden, wereldhandel, reclame, social media, en kookgemak zijn de afgelopen decennia voedingsgewoonten ontstaan die ongezond en ‘vernieuwend’ zijn.
Babyboomers en hun nazaten krijgen een diversiteit aan voeding en drank voorgeschoteld die men nauwelijks kan weerstaan. Exotische en nieuwe equivalenten dringen zich op om een plaats te veroveren bij de dagelijkse dis. Veel variatie. Maar is het ook altijd gezond? In het boek wordt een pleidooi gehouden voor lokale verse producten. Echter, voor veel mensen is heel Europa al ‘lokaal’. Geest en lichaam. Weerbaarheid opbouwen zowel mentaal als fysiek. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het zijn boeiende onderwerpen. Er is gelukkig op dit moment veel kennis beschikbaar. Echter, je moet wel overtuigd zijn van de noodzaak om stappen te zetten. Sommigen laten het erop aankomen. Ziekte, psychische klachten, teleurstelling en zelfverwijten. Niet nodig. Binnen de MMV zijn er tal van mogelijkheden om tijdig hulp in te roepen. Goede adviezen en doorwrochte kennis om u bij te staan in uw streven naar een gezond en gelukkig leven. Zowel mentaal als fysiek.
Beeld: by Peretz Partensky from San Francisco, USA
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief