Brits onderzoek naar langdurige gevolgen van Covid-19 toont dat de kans daarop bij de Omicronvariant tot 75 procent lager is dan met de vroegere varianten. Gezien het grote aantal besmettingen neemt het aantal mensen met long Covid echter wel toe. Nederlands onderzoek vond, afgezien van geur- en smaakverlies, geen bescherming van vaccinatie tegen long Covid.
‘Wereldwijd is de effectiviteit van de verschillende coronavaccins tegen ziekenhuis- en IC-opname aangetoond’, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag in een bericht over de tussentijdse resultaten van het LongCOVID-onderzoek. ‘Of en in welke mate vaccinatie ook beschermt tegen langdurige klachten als je na vaccinatie toch een infectie oploopt, is minder duidelijk.’
Tussen mei en december vorig jaar meldden zich bijna vijftienduizend deelnemers voor het onderzoek aan; 9.166 van hen deden dat kort na een positieve coronatest en 5.406 personen zonder corona fungeerden als controlegroep. Uit de vragenlijsten die zij herhaaldelijk invulden, concludeert het RIVM dat de positief geteste deelnemers na drie maanden twee keer zo vaak melding maken van klachten die met Long Covid in verband gebracht worden dan de deelnemers uit de controlegroep.
Daarbij gaat het om vermoeidheid, kortademigheid, reukverlies, concentratieproblemen en problemen in een drukke omgeving. ‘Het feit dat de klachten óók regelmatig voorkomen bij mensen die geen corona hebben gehad’, nuanceert het RIVM, ‘illustreert de uitdaging voor zorgverleners om te bepalen in hoeverre een klacht wordt veroorzaakt door Long-COVID of door een andere oorzaak.’
Wat betreft de eventuele toegevoegde waarde van vaccinatie kan het RIVM alleen iets zeggen over de geïnfecteerden in de leeftijd tot 65 jaar. De groep gevaccineerde deelnemers meldde na drie maanden alleen minder vaak geur- en smaakverlies. De deelnemers waren besmet voordat de Omicron-variant van het Sars-Cov2 virus in het land was. Over de gevolgen op de lange termijn belooft het RIVM later dit jaar te rapporteren.
Omicrom in het Verenigd Koninkrijk
Onderzoekers van King’s College London zijn al wel zover. Ze gebruikten de data van 56duizend gevaccineerde gebruikers van de COVID Symtom Study app, die tussen eind december ’21 en begin maart positief testten en sindsdien minstens 28 dagen lang elke week van hun conditie verslag deden. Eind december had omicron de deltavariant in Groot Brittannië verdrongen.
Deze informatie vergeleken ze met een gelijkwaardige groep 41duizend app-gebruikers die hun besmetting in de zomer opliepen en dus de deltavariant hadden. ‘Van de mensen met omicron ervoer 4,5 procent long Covid en van de mensen met delta was dat 10,8 procent’, schrijven de onderzoekers in The Lancet. De gevallen waren verdeeld naar leeftijd en naar het aantal maanden sinds vaccinatie. Opvallend daarbij is dat degenen bij wie de vaccinatie het langst geleden was – meer dan zes maanden – de laagste kans op long Covid hadden.
De kans om langdurig, wat in de Britse definitie langer dan 28 dagen betekent, ziektesymptomen te houden was met omicron dus duidelijk lager. Maar: ‘Gezien de omicronpiek van naar schatting meer dan 350duizend nieuwe symptomatische gevallen per dag zullen de toekomstige aantallen van mensen met long Covid onontkoombaar stijgen.’
Foto: Andrea Piacquadio
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief