
Overgewicht is een risicofactor voor een flink aantal kankers. Een mediterraan voedingspatroon beschermt tegen overgewicht. Een nieuwe analyse van een cohortstudie met bijna een half miljoen Europeanen toont dat deze stijl van eten ook bescherming biedt tegen obesitas-gerelateerde kankers. Ongeacht de aanwezigheid van obesitas of teveel buikvet.
Een mediterraan voedingspatroon kenmerkt zich door een hoge consumptie van groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en een hoog aandeel meervoudig onverzadigde vetten ten koste van verzadigde vetten. Het is niet vegetarisch en je zou het daarmee in kunnen schalen als ‘MMV light’. Een internationaal team van onderzoekers dook in de data van de 450.000 deelnemers uit 22 Europese landen die samen het EPIC-cohort vormen. De mate waarin zij mediterraan aten werd gescoord van nul tot negen punten. Zo kwamen de deelnemers ‘laag’, ‘gemiddeld’ of ‘hoog’ op de mediterrane voedselranglijst terecht.
‘Vergeleken met een lage score op het mediterrane dieet was een hoge score geassocieerd met een zes procent lager risico op obesitas-gerelateerde kankers’, schrijven de onderzoekers in JAMA Network Open. Meer volgens regels van mediterrane dieet eten, is ‘geassocieerd met een bescheiden reductie in het risico op obesitas-gerelateerde kankers, onafhankelijk van obesitasmaatstaven’ (zoals bmi en de verhouding tussen de taille- en de heupomtrek).
Oorzaak van de ‘bescheidenheid’ van de reductie zat hem in enkele kankers waarbij geen duidelijke relatie te berekenen was. Zoals bij veel voorkomende hormoongevoelige borstkankers. Bij darmkanker, dat ook veel voorkomt, gaf een hoge mediterrane score een acht procent lager risico. Daar staat tegenover dat het risico op enkele minder vaak voorkomende, maar zeer dodelijke, kankertypen wél flink lager uitkwam.
Zo was gezonder eten gelinkt aan een 48 procent lager risico op leverkanker, een 33 procent lager risico op nierkanker en een 34 procent lager risico op slokdarmkanker.
Beeld: Wikimedia De basis van het mediterrane dieet. Wikipedia In de JAMA-studie telde de dagelijkse alcoholconsumptie voor 1 punt, mits deze tussen 10 en 40 gram bleef voor mannen en tussen 5 en 25 gram voor vrouwen. Herberekening met uitsluiting van alcohol leidde niet tot wezenlijk andere resultaten.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief