‘Door jodiumtekort steeds grotere kans op hersenschade bij baby’s. Onderzoekers UMCG Groningen slaan alarm’, kopt Dagblad van het Noorden vandaag. In de nieuwste Uitzicht vraagt Frits Muskiet eveneens aandacht voor de verontrustende jodiumstatus van veel Nederlandse vrouwen.
De hersenontwikkeling van baby’s verloopt niet optimaal als hun moeders te weinig jodium uit de voeding binnen krijgen, schrijft het dagblad (hier in pdf). En daar lijkt het op, volgens Janneke Dijck-Brouwer (universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG), Frits Muskiet (em. hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse) en em. hoogleraar voeding en gezondheid Gertjan Schaafsma (Wageningen Universiteit). In het artikel in DVHN pleiten ze voor een campagne voor het eten van meer vis en ze adviseren dat er – net als voor 2008 – meer jodium wordt toegevoegd aan bakkerszout. ‘Volwassenen moeten minimaal 150 mcg jodium per dag eten.’
Wie minder binnenkrijgt, loopt het risico op gezondheidsproblemen als gevolg van een traag werkende schildklier. Maar een lage jodiumstatus is vooral verontrustend voor vrouwen van vruchtbare leeftijd met een kinderwens. ‘De helft van de 18- tot 40-jarige vrouwen zit onder een inname van 149 microgram per dag.’ Het pleidooi van de wetenschappers is een reactie op het in juli verschenen RIVM-rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord-Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’. Volgens dit rapport halen Noord-Nederlandse mannen de norm, en krijgen Nederlandse vrouwen ‘nét genoeg’ jodium binnen. Maar die boodschap stelt ten onrechte gerust, volgens de wetenschappers.
‘Voor de volksgezondheid is er misschien niet veel aan de hand; voor te veel individuen zijn de risico’s onnodig groot’, leggen ze uit in het Noord-Nederlandse dagblad. Maar: ‘Als zwangere heb je ruwweg 50 procent meer jodium nodig dan andere volwassenen’, aldus Dijck-Brouwer.
Te weinig jodium kan leiden tot een gebrekkige aanleg van de hersenen en groeiproblemen bij het kind. De WHO beschouwt ‘jodiumtekort als ’s werelds meest voorkomende, maar gemakkelijk te voorkomen oorzaak van hersenbeschadiging’. De WHO noemt ‘ziektes door jodiumtekort een ernstige bedreiging voor de geestelijke gezondheid van kinderen en vaak zelfs voor hun overleving’.
Consumptie van meer vis, schelpdieren en zeewier bevordert de inname van jodium en selenium, benadrukt Muskiet. Maar ook van de vitamines A, D en B12, ijzer, zink, koper en visolievetzuren. In zijn column die op 7 september verschijnt in het ledenmagazine van MMV gaat Muskiet dieper in op de oorzaak van de gebrekkige jodiumstatus, de manier waarop de conclusies in het RIVM-rapport tot stand kwamen en het samenspel tussen jodium en selenium (een nutriënt waar het RIVM-rapport geen aandacht voor heeft).
De nieuwste Uitzicht met de column van Muskiet verschijnt op 7 september. Klik hier voor eerdere columns van Frits Muskiet.
Beeld: privé
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief