Dit najaar start het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een studie naar het effect van voeding bij prostaatkanker. De studie moet helder krijgen of twee specifiek samengestelde diëten voordelen bieden boven een voedingswijze volgens de Schijf van Vijf. Bloedanalyses moeten bovendien uitwijzen in welke mate het voedsel de aanwezigheid van specifieke plantstoffen beïnvloedt. Voor het onderzoek worden nog deelnemers gezocht.
Het is al langer bekend dat voorkomen van en sterfte aan prostaatkanker sterk leefstijlgerelateerd is. Zo becijferde een onderzoek uit 1991 dat het risico op prostaatkanker van Japanse mannen die naar de VS migreren met een factor vier stijgt. Sinds de jaren 80 is veel onderzoek gedaan naar de rol van voeding hierin, ook in Nederland. Tot op heden heeft zich dat nog niet vertaald in een concreet voedingsadvies.
Op initiatief van Platform Patiënt en Voeding 0- en mede gefinancierd door MMV – is zo’n voedingspatroon opgesteld. Bij het project zijn ook tuinbouwproducenten betrokken die gewassen produceren met hogere concentraties van inhoudsstoffen, waarvan het aannemelijk is dat die bijdragen aan het beteugelen van de groei van prostaatkanker. Dit betreft onder andere lycopeen, een carotenoïde die veel in tomaat voorkomt.
Opzet en deelname
Om statistisch houdbare resultaten te krijgen, zijn 250 deelnemers nodig. Deze worden onderverdeeld in drie groepen. Een controlegroep die eet volgens de Schijf van Vijf en twee interventiegroepen die het ‘prostaatkankerdieet’ volgen. Deze deelnemers krijgen coaching en een praktische uitwerking van het voedingspatroon in de vorm van recepten. Een van de twee interventiegroepen krijgt daarbovenop de tuinbouwproducten met extra micronutriënten thuisbezorgd.
Het gaat om een gerandomiseerde klinische studie. Dat betekent dat de toewijzing van deelnemers aan een van de drie studiegroepen door loting bepaald wordt. Dit is om de gelijkwaardige groepen te formeren en de kans op onbewuste beïnvloeding van de groepssamenstelling uit te sluiten. Deelnemers kunnen dus niet zelf bepalen in welke groep ze terecht komen. Uitkomstwaarden zijn kwaliteit van leven en de concentraties in het bloed van specifieke carotenoïden.
Het onderzoek wordt geleid door de afdeling Urologie van Erasmus MC onder leiding van Prof.dr. Chris Bangma, en is een voortzetting van het onderzoek dat al vóór corona is opgestart. Dit artikel in Uitzicht gaat uitvoerig in op de achtergronden.
Mannen die willen deelnemen kunnen zich aanmelden bij projectleider dr. Lionne Venderbos l.venderbos@erasmusmc.nl Meer info: PatientENvoeding
Foto door Julia Nagy
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief