Ze zien er leuk uit, zijn lekker én gezond. Kiemgroenten. Vooral broccolikiemen dragen een fabelachtige potentie in zich. Maar hoe maak je ze? Speciaal voor MMV maakte onze foodstyliste Marjolein van Heumen deze instructievideo.
Het is moeilijk níet enthousiast te raken over sulforafaan. Dit vooral door kruisbloemige groenten geproduceerde ‘twee componenten plantengif’ blijkt de krachtigste natuurlijke drijfveer van NRF2. Een transcriptiefactor die honderden genen reguleert die onze cellen beschermen tegen oxidatieve stress, kankerverwekkende stoffen en ontsteking. Daarnaast reguleert sulforafaan immuunreacties door zijn effect op NF kappa B. Dit is een DNA-transcriptiefactor die een sleutelrol speelt bij het al dan niet overleven van cellen.
Farmaceuten zoeken naarstig naar sulfarofaanachtige patenteerbare stof
Daarmee leverde de celbiologie deze eeuw plausibele verklaringen voor werkingsmechanismen achter verbanden die bevolkingsonderzoek de vorige eeuw al toonde. Hoe hoger de consumptie van kruisbloemige groenten, hoe lager de algemene sterfte, sterfte aan hart- en vaatziekten en aan prostaat-, blaas-, long- en borstkanker.
Placebo gecontroleerde onderzoeken bevestigen de werkzaamheid van sulforafaan in een klinische setting. Zo scheidden proefpersonen tot zestig procent meer kankerverwekkende stoffen uit, waaronder acroleïne en benzeen. Ook voor de werking bij ziekte is klinisch bewijs. In patiënten met diabetes type 2 verbeterde broccolikiempoeder de bloedsuiker- en cholesterolwaarden.
Ronduit spectaculair was een studie uit 2015 onder mannen met een ‘biochemisch recidief’ na prostaatverwijdering. In de sulforafaangroep duurde het gemiddeld 85 procent langer voor de PSA-waarde verdubbelde: 28,0 maanden. Het zal niet verwonderen dat farmaceuten naarstig op zoek zijn naar een patenteerbare stof met vergelijkbare capaciteiten als sulforafaan. MMV-foodstyliste Marjolein maakte deze video-instructie die je leert hoe je zelf broccolikiemen maakt. Onder de video staan nog meer tips voor optimaal gebruik van deze kiemen.
MMV ging voor u op zoek naar de natuurlijkste sulforafaanboost.
Verwarmd: tot 3,5 x meer sulforafaan
Broccoli(kiemen) en andere Brassica zoals spruitjes en de koolsoorten bevatten een boel moeilijke woorden. Sulforafaan is niet als zodanig in de plant aanwezig. Wel de voorloper ervan: glucorafanine. Bij beschadiging van de cel zet dat zich met behulp van het enzym myrosinase om in twee verschillende isothiocyanaten: sulforafaan nitril en sulforafaan. Verhitting inactiveert het proteïne ESP, dat de nitrilvariant vormt. Maar pas op: te lang en heet verwarmen, doet ook de myrosinase de das om. Idealiter liggen de kiemen tien minuten in water van 70 graden Celcius. Dat levert 3,5 keer meer sulforafaan op. Broccoli zelf mag een paar minuten korter op 60 graden.
Mosterdzaad verhoogt biologische beschikbaarheid
Darmbacteriën kunnen myrosinase produceren; het enzym dat glucorafanine omzet in sulforafaan. Maar de individuele verschillen zijn groot. Een studie onder Chinese plattelanders en Amerikaanse stedelingen, liet in beide groepen een omzetting zien die uiteen liep van één tot veertig procent. Suppletie van pure sulforafaan daarentegen, verbeterde de opname naar zeventig tot negentig procent. Verwarmen (zie boven) kan het sulforafaangehalte in broccoli(kiemen) flink verhogen. Te lang en hoog verwarmen stelt het in de plant aanwezige myrosinase echter buiten werking. Mosterdzaad is een rijke bron van dit enzym. Dat verklaart waarom Brits-Nigeriaans onderzoek vond dat toevoeging van één gram gemalen mosterdzaad aan gekookte broccoli, de hoeveelheid sulforafaan in het lichaam vier keer vermenigvuldigde.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief