Het eten van ‘wilde’ kruiden uit de natuur wint aan populariteit. Kruiden zijn verrukkelijk om te verwerken in het eten en herbergen eigenschappen die heilzaam werken op de gezondheid. Op veel plaatsen in het land vinden kruidenwandelingen plaats die je laten kennis maken met de kracht en rijkdom van de natuur. Een stuk veenmos? ‘Dat was de Tena Lady van de prehistorie.’
Bij ‘www’, dan denk je meteen aan internet. Maar op woensdagavond 24 juni kreeg ‘www’ aan het Engeland 25 in Beekbergen een andere betekenis, die van wilde woensdagavond wandeling, begeleid door kruidendeskundige Marry Foelkel.
De vele auto’s op de oprijlaan verklappen het al: er zijn veel mensen die zich een avondje willen onderdompelen in de wereld van heilzame bloemen, planten en kruiden. Na een hartelijke ontvangst met een kopje kruidenthee gaan we van start. Maar ver komen we niet.
Hemelse geur
Want wie wel eens eerder bij Marry is geweest, weet er alles van: haar kruidentuin is een walhalla voor iedereen die van bloemen en planten houdt. Ook op haar oprit groeien bloemen, bomen en planten alsof het een lieve lust is. Zo wijst ze ons op de pruimenboom en maant gelijk één van haar vrijwilligers naar binnen: ‘Wil je even de pruimenpitten pakken?’
“Die geur is echt goddelijk”, verklapt ze ondertussen. En inderdaad, als we even later allemaal onze neus in het potje steken, komt de zoete geur van amandelspijs ons tegemoet.
Helende werking
Ook dirigeert ze ons naar een dood stuk hout, waar iets zwarts op groeit. Je zou er bijna achteloos langsheen lopen. “Dit is judasoor”, legt ze uit. “Het is een paddestoel die bekend staat om z’n tumorremmende werking.” En zo komen we op haar oprijlaan onder andere langs de vlier, de linde, de grote klis en oregano. Stuk voor stuk bomen en planten met hun eigen helende werking, waar Marry vol enthousiasme over vertelt.
‘Geen workshop, maar een walkshop’
Maar wie denkt dat Marry alle wetenswaardigheden droog oplepelt, heeft het mis. Op een laagdrempelige manier deelt ze haar kennis en liefde voor de natuur, vaak met een vleugje humor. Zo vertelt ze: “Dit was de tena lady van de prehistorie”, terwijl ze een stuk veenmos pakt en het water eruit wringt. Ook zegt ze lachend: “We doen vandaag geen workshop, maar een walkshop.”
Eén van de deelnemers aan deze wandeling – het zijn er zo’n twintig in totaal – is de 53-jarige Françoise uit Hoogland. Ze bezocht Marry al eerder met haar tuinclub en volgde afgelopen najaar de basiscursus over kruiden. “Ik vind deze avond bere-interessant”, glundert ze. “Sinds ik de cursus bij Marry heb gevolgd, ben ik anders naar de natuur gaan kijken. Als ik de hond uitlaat, herken ik steeds meer bloemen en planten.” Gezond eten is belangrijk voor haar, maar wel met één voorwaarde: “Het moet ook lekker zijn”, lacht ze. “Marry legde net uit hoe je zelf After Eight kunt maken: chocola au bain marie smelten en inwrijven met munt. Dat ga ik zeker een keer proberen!”
Ruiken en proeven
Zelf proberen is ook het devies dat vanavond geldt. We bekijken niet alleen, maar ruiken én proeven ook verschillende schatten uit de natuur. En dat zonder echt het bos in te gaan, want vrijwel alle planten bevinden zich langs de bermen of rondom de Oude Beek: een stroompje met kristalhelder water. Daar aan het water vinden we bijvoorbeeld de moerasspirea, die je gelijk aan een tube Midalgancrème doet denken. Ook maken we kennis met de natuurlijke bestrijder van de MRSA-bacterie: de berberis. Al met al leggen we in zo’n twee uur een rondje van 1 kilometer af.
Stefanie en Cobie, elkaars ex-schoondochter en ex-schoonmoeder, genieten zichtbaar van alle nieuw opgedane kennis. “We vinden Marry en de manier waarop ze dit doet heel leuk”, glimlacht Stefanie. “Ik ben de ene keer meer bezig met gezond leven dan de andere keer, maar ik heb wel een kruidenopleiding gevolgd. Op de zorgboerderij waar ik werk hebben we ook een kruidentuin”, vertelt ze. Zelf experimenteert ze zo nu en dan met het maken van een tinctuur of zalfje, zoals goudsbloemzalf voor wondjes. “Ik maak wel eens smeerwortelzalf”, vult Cobie aan. “Ik heb ook veel kruidenboeken thuis. En ik merk dat ik daar toch eerst in kijk voordat ik een afspraak bij de huisarts maak.” In het dagelijks leven neemt haar gezondheid een belangrijke rol in. “Ik heb zelf geen moestuin, maar ik koop voornamelijk biologische producten. En weet je wat ik zo interessant vind? Dat je zoveel bekende producten kunt en middeltjes vervangen door natuurlijke producten.”
De natuur binnen handbereik
En dát is precies de boodschap die Marry vanavond aan alle deelnemers mee wil geven. “Wij zíjn de natuur, dus behandel jezelf als de natuur. Het is belangrijk om de natuur goed te lezen: er zijn zoveel items die je helpen te beschermen. Nu, door alle gevolgen van corona, herstelt de aarde zich. De natuur kan meer voor ons betekenen dan jullie ooit beseft hebben… en dat binnen 1,5 meter.”
Informeer bij de plaatselijke VVV of de boswachterij voor kruidenwandelingen in uw buurt. Informeer bij Marry naar de activiteiten die zij organiseert.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief