‘Drink je voedsel en eet je drinken.’ De Mayr-therapie heeft eetregels die voor iedereen waardevol zijn. Op 8 juni vertelt NTTT-arts Marie Louise Oosterloo hierover tijdens de MMV-ledendag. ‘Slecht kauwen legt de kiem voor spijsverteringsproblemen.’ De dag is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van MMV.
Onze spijsvertering is een uitgebreid en vernuftig proces waar allerlei organen bij betrokken zijn. Het begint al bij de geur van voedsel.
Oosterloo spreekt beeldend over ‘een receptieteam’ in je mond, dat je bij de eerste hap de voeding welkom heet en klaarstaat om die klein te maken. De hersenen geven aan de maag, dunne darm, de alvleesklier en de lever een signaal af dat er wat aankomt. De samenstelling van de voeding wordt gemeten en naar de maag doorgeseind. Het hele proces onderstreept volgens Oosterloo het belang van goed kauwen en rustig, met aandacht eten. ‘De maag en darmen zijn dan beter voorbereid en krijgen de tijd om te verteren. Wie schrokt, overeet zichzelf. Je eet meer dan je darmen aankunnen. Doe je dat elke maaltijd dan ontstaan er problemen. Het is net als bij een overbelaste spier: die functioneert niet meer optimaal.’
Franz Mayr was een Oostenrijkse tijdgenoot van Moerman
Oosterloo breidde haar opleiding geneeskunde uit met homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en diëtetiek, en ook onlangs een opleiding in de Mayr-geneeskunde. Dr. Franz Xavier Mayr was een Oostenrijkse tijdgenoot van dokter Moerman, die een verband zag tussen voeding en ziekten. ‘Van hem is de uitspraak, dat we te veel, te vaak en te snel eten; en dat je dertig keer moet kauwen op een hap. Maar hij is vooral bekend vanwege zijn reinigende vastenkuur.’ Met alle artsen in opleiding volgde Oosterloo ter plaatse een maand lang zo’n kuur gehouden en ondanks de eigen gezonde gewoonten, viel dat nog tegen.
‘Het was interessant om te ondervinden wat zo’n vastenkuur met je doet. Ik werd er allereerst héél somber van en realiseerde me hoe belangrijk eten is. Als dat wegvalt, verdwijnt er een grote bron van vreugde. Tegelijkertijd heb ik ook gemerkt dat je lichaam niet veel nodig heeft. Eenmaal door de detox-fase heen, had ik energie voor tien terwijl ik nauwelijks at.’
‘Slecht kauwen legt de kiem voor obstipatie’
Al zit de winst voor de meeste van haar patiënten niet in een vastenkuur, maar in de eetregels die Mayr adviseert. Tijd nemen om te kauwen, bijvoorbeeld. Dat doen veel mensen niet, blijkt uit de hoeveelheid onverteerd voedsel die ze tegenkomt bij ontlastingsonderzoek. ‘Veel te snel doorgeslikt. De spijsverteringsorganen hebben dan niet de tijd gekregen om waardevolle nutriënten uit voeding vrij te maken en op te nemen. Het legt ook de kiem voor obstipatie, een teken van een overbelast spijsverteringskanaal. De darm mist dan de prikkel om zich te ontledigen.’
NTTT-arts Oosterloo zal in haar lezing ingaan op eetgewoonten die een gezonde spijsvertering bevorderen: ‘Rust nemen voor het eten, rechtop zitten tijdens de maaltijd en aandacht hebben voor wat je eet.’ En voldoende drinken: ‘Je lichaam moet dagelijks negen liter aan verteringssappen aanmaken, waaronder anderhalve liter voor het maagzuur en een liter voor speeksel. Wie onvoldoende drinkt, verdroogt. Je lichaam wordt als een uitgeknepen spons, niet bevorderlijk voor de spijsvertering.’
Aanmelden en betalen
De ledendag vindt plaats in het Postilionhotel in Bunnik. De landelijke bijeenkomst staat in het teken van darmgezondheid. Naast Marie Louise Oosterloo geeft Peter van Berckel (‘Fermenpeer’) een lezing over fermenteren en deelt Myrthe Johansen haar ervaringen met voeding en kanker. Het bijwonen van de dag inclusief een voedzame lunch kost 20,- euro per persoon voor leden (ook de introducé betaalt dan 20,- euro). En 30,- voor niet-leden. Je kunt je hier aanmelden. Of word nu lid en kom met korting naar de ledendag!
Foto’s: Mariet Mostert
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief