Stoppen met roken is de meest effectieve manier om het risico op longkanker te drukken. Maar ex-rokers houden een verhoogd risico ten opzichte van mensen die nooit rookten. Amerikaans cohortonderzoek vond goed nieuws voor ex-rokers: een gezond voedingspatroon verlaagt het risico op longkanker verder.
Vanwege ‘de groeiende belangstelling naar de relaties tussen dieetkwaliteit en kankerrisico’ doken wetenschappers van de Vanderbilt University (Nashville, Tennessee) in de lotgevallen van ruim zeventigduizend deelnemers aan een bevolkingscohort uit het zuiden van de Verenigde Staten. De deelnemers waren voornamelijk van Afro-Amerikaanse afkomst en/of hadden een laag inkomen.
Eetgewoonten van de deelnemers waren bij aanvang uitgevraagd en opgenomen. Op basis daarvan werden ze ingedeeld volgens de normen van de HEI10 (Gezond Eten Index 2010). Na een opvolgduur van minstens zestien jaar waren via de lokale kankerregistraties 1.454 gevallen van longkanker vastgesteld.
Bijna dubbel risico
Statistische analyse vond een duidelijke relatie tussen dieetkwaliteit en longkankerrisico voor mannelijke ex-rokers en vrouwen die nooit gerookt hadden. Vergeleken met het kwart van de mannelijke ex-rokers met de hoogste HEI-score, had het kwart van de mannelijke ex-rokers met de laagste HEI-score een 89 procent hoger risico longkanker te ontwikkelen.
Vrouwelijke nooit-rokers met de laagste dieetkwaliteit hadden zelfs een gemiddeld 158 procent hoger risico op longkanker in vergelijking tot het kwart van de vrouwelijke nooit-rokers met de beste dieetscore.
Daarbij tekenen de onderzoekers aan dat een voorzichtige interpretatie van deze resultaten geboden is. Er waren namelijk onder de nooit-rokers sowieso erg weinig longkankers te betreuren. Daarnaast valt niet uit te sluiten dat het lagere longkankerrisico onder de gezond etende ex-rokers mede de danken is aan resterende factoren (confounders) waar de onderzoekers geen rekening mee hebben kunnen houden.
Het artikel verschijnt in de British Journal of Cancer en is alleen als samenvatting vrij toegankelijk. Met welke confounders – fysieke activiteit is bijvoorbeeld een belangrijke – de onderzoekers wel in hun analyses rekening hielden, vertelt de samenvatting niet. Ook niet wat dieetkwaliteit deed met het longkankerrisico van mensen die altijd zijn blijven roken.
Beeld By Projectandi
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief