Een groot opgezette publiek-privaat gefinancierde, kortlopende studie toont duidelijke preventieve effecten voor beweging, vitamine D en omega-3 vetzuren in gezonde ouderen. Met name de combinatie ervan gaf een indrukwekkend resultaat. ‘Reductie van risicofactoren die laat in het ontstaan van tumoren een rol spelen, zou in een snelle daling van het kankerrisico kunnen resulteren.’
Bij elkaar ruim 2.157 mannen en vrouwen rond de leeftijd van 75 jaar uit vijf Europese landen, door loting verdeeld over acht groepen, namen deel aan de studie. Volgens de onderzoekers is het de omvangrijkste gerandomiseerde dubbelblind placebogecontroleerd klinische studie naar het effect van vitamine D, en omega-3 vetzuren en beweging tot nu toe. Ongetwijfeld zullen er meer volgen want de gevonden effecten liegen er niet om.
In korte periode – 2012 tot 2017 – dat de studie liep, werd bij 81 deelnemers kanker vastgesteld. De verdeling van deze incidenten over de verschillende onderzoeksgroepen gaf de volgende resultaten: suppletie met vitamine D (20 microgram) gaf een risicoreductie van 24 procent, het beweegprogramma deed het risico met 26 procent dalen en de Omega’s (1 gram EPA/DHA) gaven een daling van 30 procent.
Het ‘simpele thuis uitgevoerde oefenprogramma’ bestond uit eenvoudige krachtoefeningen. Zoals zitten en gaan staan, op een been staan, schouderoefeningen en steps. De placebogroep voerde een alternatief programma uit dat niet om kracht draaide maar om flexibiliteit van de gewrichten.
Sterke combinatie
In combinatie werd het helemaal interessant. Beweging en vitamine D: min 44 procent. Omega-3 plus vitamine D: min 47 procent. Omega-3 plus beweging: minus 48 procent. Maar de echte klapper was de combinatie van alle drie de interventies: minus 61 procent. Omega-3 en de combinaties hiermee lieten ook de sterkste trend voor statistische waarschijnlijkheid zien. Werden de deelnemers die ooit kanker hadden gehad niet meegerekend dan waren deze cijfers slechts een tikkeltje beter: een risicoreductie van respectievelijk 51, 53 en 65 procent.
Minder sterk punt van de DO-HEALTH-studie, schrijven de auteurs in Frontiers of Aging, is dat het aantal deelnemers aan de lage kant is om de effecten op het ontstaan van kanker te monitoren. Verder is ook de gemiddelde opvolgduur van de deelnemers laag, namelijk drie jaar. ‘Over het algemeen zijn vele jaren nodig om de effecten te zien van verminderde blootstellingen, zoals roken, die bij de vroege stadiums van kankerontwikkeling betrokken zijn. Aan de andere kant: reductie van risicofactoren die laat in het ontstaan van tumoren een rol spelen, zou in een snelle daling van het kankerrisico kunnen resulteren.’
Genoemd worden twee andere voorbeelden waarbij dat het geval is: de daling van het risico op borstkanker door beëindiging van hormoontherapie en de suppletie van vitamine D bij gevorderde kanker. Mocht het resultaat van de DO-HEALTH-studie representatief zijn voor de bevolking dan zou dat betekenen dat van elke 35 personen op bovenstaande manier ‘behandeld’ moeten worden om in drie jaar een geval van kanker te voorkomen.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief