De algemene dagelijkse hoeveelheid (adh) geldt als de hoogste waarheid. Volkomen ten onrechte, zeggen Gert Schuitemaker en Toine de Graaf.
De adh’s van voedingssupplementen zijn volgens de twee gebaseerd op nattevingerwerk van de voedingsautoriteiten. Ze pretenderen een vergaande nauwkeurigheid en daarmee betrouwbaarheid maar het systeem rammelt aan alle kanten. Schuitemaker (farmacoloog) en De Graaf noemen als voorbeeld de adh van 1,1 mg vitamine B1 voor de meeste volwassenen. Het suggereert heel wat maar in werkelijkheid berust het op een ontluisterende vergissing.
Adh’s voor veel mensen te laag
Een van de autoriteiten die de fout in gaat, is het Voedingscentrum. Het centrum stelt: “Wie zich houdt aan de adh’s, krijgt zeker voldoende binnen.“ Een leugen, stellen de twee scribenten. Zij poneren dat de adh’s van de verschillende voedingsstoffen voor veel mensen (veel) te laag zijn. Ten onrechte nemen de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum aan dat er in Nederland nauwelijks nog voedingstekorten voorkomen. “Terwijl voedingstekorten bijdragen aan veel chronische ziekten, zeker bij oudere mensen. “
Ze vervolgen: “Intussen vormen de adh’s het hart van het voedingsbeleid in Nederland, inclusief dat van de Schijf van Vijf. Er is rond de adh’s een hele systematiek opgetuigd, met een onderverdeling naar leeftijdscategorie en geslacht. Dit wekt de schijn van op de persoon afgestemde voedingsbehoeften. Maar vergeet niet: al die adh’s zijn gebaseerd op de behoeften van de ‘gemiddelde’ mens, die niet bestaat en evenmin erg relevant is. Bij de adh hebben we altijd te maken met een theoretische en statistische constructie, met nauwelijks praktische betekenis voor het individu.”
Gepersonaliseerde voeding komt eraan
Schuitemaker en De Graaf wijzen erop dat we onherroepelijk lijken af te koersen op ‘gepersonaliseerde’ voeding (personalized nutrition). De laatste jaren benadrukken steeds meer wetenschappers het belang van een gepersonaliseerd voedingsadvies boven algemene aanbevelingen.
Mensen verschillen immers in lengte, gewicht en vorm/gfewicht van de verschillende organen maar ook in de compositie, zoals bloedgroep, bloedconcentraties van voedingsstoffen, hormonen en eiwitten en de enzymatische activiteiten. Die verschillen kunnen heel groot zijn. Daarmee verdampt het fundament onder de adh’s, aldus de twee scribenten.
De adh-waarden die de Gezondheidsraad voor gezonde mensen heeft opgesteld, zijn sowieso niet van toepassing op patiënten en evenmin in alle keukens waar maaltijden voor hen worden bereid. Maar voor zover wij weten is de huidige stand van zaken dat, in het speciale geval dat voeding in de geneeskunde wordt betrokken, er vrijwel uitsluitend wordt gerefereerd aan de adh’s. Een kunstfout, die patiënten veel schade berokkent.
Misleidend dat adh gouden standaard is
Nog zoiets: de Gezondheidsraad gaat er in zijn aanbevelingen geheel aan voorbij dat vitamine D in hoge dosering (véél hoger dan de adh) preventief werkt tegen hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten zoals multiple sclerose, diabetes, depressies en verschillende vormen van kanker. “En tóch wordt de adh gepresenteerd als de ‘gouden standaard’ tegen chronische ziekten. Dit is misleiding – anders kunnen we het niet zeggen.”
Diverse keren al zijn adh’s bijgesteld. Dat betekent, zeggen de twee, dat de aanbevelingen uit voorgaande periodes onjuist waren. “Je kunt dit proberen weg te wuiven, onder het motto: voortschrijdend inzicht! Maar daarmee misken je de ernst van de situatie: de vorige adh zat ernaast – punt. En je hebt jezelf letterlijk tekort gedaan als je die serieus hebt genomen. Hetzelfde geldt trouwens voor de adh die nú van kracht is, want de volgende aanpassing gloort al aan de horizon. Een gokje: uiterlijk 2025 zal de adh van vitamine D opnieuw worden verhoogd.”
Beeld: en.wikipedia.org
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief