Niks hielp bij de Britse Dieneke Ferguson (67), die leed aan de ziekte van Kahler. Totdat ze las over curcumine.
Ze had een agressieve vorm van kanker. Geen enkele behandeling, hoe zwaar ook, wilde aanslaan. Dienekes einde leek nabij. Een artikel over de antikankerwerking van curcumine bracht daarin verandering. Nu heeft de Britse amper nog kankercellen in haar lichaam, zo bericht vrouwenblad Margriet.
Curcumine zit in kurkuma, de gele specerij uit India die veel in curry en andere gerechten met kerrie wordt gebruikt. Dat curcumine werkzaam is tegen kanker, heeft wetenschappelijk onderzoek overduidelijk aangetoond.
Dat wil niet zeggen dat iedere kankerpatiënt maar kurkuma moet slikken en dat dan de ene wonderbaarlijke genezing na de andere kan worden geboekt. Een van de problemen met kurkuma is de opneembaarheid. Het komt maar moeizaam door de darmwand in ons bloed.
Dieneke had niets meer te verliezen
Bij Dieneke Ferguson kennelijk wel. Die herstelde op een spectaculaire manier. Ze had dat zelf niet meer verwacht en haar artsen al evenmin. Tien jaar geleden kreeg de Londense te horen dat ze leed aan de ziekte van Kahler. Na drie chemokuren en vier stamceltransplantaties was Dieneke moegestreden. Totdat ze nieuwe hoop putte toen ze op een kankerforum las over curcuminetabletten. Bij een Indiase webshop bestelde de Britse een flinke set pillen met een hoge dosering. Ze moest er wel stevig voor in de beurs tasten. Voor een kuur van tien dagen betaalde ze 55 euro. Maar ze had niets meer te verliezen.
Vijf jaar lang slikte Dieneke dagelijks een curcuminepil. Chemo of een andere behandeling kreeg ze niet meer. Haar oncoloog kon het nauwelijks geloven: langzaam maar zeker namen de kankercellen in haar lichaam af. “Hij was sterk in de curcuminepillen geïnteresseerd,” aldus Dieneke.
‘Geen wondermiddel’
Dienekes arts Jamie Cavenagh en zijn collega’s waren zo onder de indruk van haar wonderbaarlijke herstel, dat ze er recent over schreven in het befaamde medische vakblad The British Medical Journal (BMJ). Wel waarschuwt Cavenagh dat we curcumine niet als een wondermiddel moeten zien. Hij weet dat veel van zijn patiënten curcumine- of kurkuma-tabletten gebruiken. Maar niet iedereen reageert er zo goed op als Dieneke, vertelt hij aan de Britse krant. “Ik heb nog nooit zulke overtuigende resultaten gezien als bij haar,” is zijn reactie.
De werking kan ook niet aan een andere behandeling worden toegeschreven. “Er is in dit geval ook een duidelijk verband met de curcumine, omdat alle andere behandelingen waren gestaakt.” De arts pleit dan ook voor meer onderzoek naar de geneeskrachtige kwaliteiten van dit bestanddeel van kerriepoeder.
In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wordt momenteel al volop geëxperimenteerd met het stofje uit de geelwortel.
Zet vaker curry op het menu
Dieneke maakt het nog steeds prima. Ze neemt elke dag acht gram pure curcumine in tabletvorm – het equivalent van ongeveer twee theelepels. Je kunt de hoeveelheid van zo’n tablet nooit met gewoon voedsel binnenkrijgen.
Toch kan het volgens Michal Hegers, onderzoeker in het AMC, geen kwaad om wat vaker curry op het menu te zetten. Ook als je niet ziek bent. “Ik denk dat het op meerdere vlakken een beschermend effect kan hebben om langdurig lage concentraties curcumine in je systeem op te nemen,” aldus de onderzoeker in gezondnu.
Beeld: Facebook, Dieneke Ferguson
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief