In een grote studie onder patiënten met uitgezaaide darmkanker waren de koffiedrinkers duidelijk in het voordeel. Zij leefden langer. Ook met decafé.
‘Het zou voorbarig zijn een hoge koffieconsumptie aan te bevelen als potentiële behandeling voor colorectale kanker. Maar onze studie suggereert wel dat koffiedrinken geen kwaad kan en wellicht van voordeel is.’
Dat zegt Kimmie Ng op de site van het Dana-Farber Cancer Institute naar aanleiding van hun publicatie eerder deze maand in vakblad JAMA Oncology. ‘Deze studie komt op de grote stapel literatuur die het belang ondersteunt van dieet en andere beïnvloedbare factoren in de behandeling van patiënten met colorectale kanker.’
Het Dana-Farber Cancer Institute is een van de gespecialiseerde onderzoek- en behandelcentra van Harvard Medical School. Tussen 2005 en 2018 liep daar een klinisch onderzoek onder 1.171 patiënten met colorectale kanker in stadium III. In dat stadium is de tumor ver gevorderd of uitgezaaid. In eerste aanleg ging het erom te kijken wat het effect was van een tweetal medicijnen als aanvulling op de standaard chemobehandeling. Maar de deelnemers werden ook uitgebreid aan de tand gevoeld over hun eet- en drinkgewoonten.
Meer koffie, minder risico
Statistische analyse van de patiëntengegevens wees uit dat één kop koffie per dag het risico op het voortschrijden van de ziekte met vijf procent verminderde. Diezelfde kop koffie verminderde het risico op overlijden met zeven procent. Bij meer koppen koffie werd het effect sterker en de waarschijnlijkheid op toeval kleiner. Twee tot drie koppen koffie verbeterde de kans op ‘progressievrij overleven’ en ‘overall overleven’ allebei met achttien procent.
Patiënten die vier koppen koffie per dag of meer consumeerden hadden, in vergelijking tot de deelnemers die geen koffie dronken, zelfs 22 procent meer kans op progressievrij overleven en 36 procent meer kans op overall overleven – Hazard Ratio 0,78 (95 procent CI, 0,59 – 1,05) en HR 0,64 (95 procent CI, 0,46 – 0,87).
Er was geen verschil tussen koffie met en koffie zonder cafeïne.
Oorzakelijk verband niet bewezen
De uitkomsten zijn in lijn met eerdere studies die een verband lieten zien tussen regelmatige koffieconsumptie en betere uitkomsten bij niet-uitgezaaide darmkanker. ‘In epidemiologische studies is een verband gevonden tussen grotere inname van koffie en verbeterde overleving van patiënten met stadium III darmkanker’, zegt Chen Yuan, co-auteur van de studie. ‘Maar de relatie tussen koffieconsumptie en overleving in patiënten met een uitgezaaide vorm van de ziekte was nog niet vastgesteld.’
Yuan: ‘Het is bekend dat verschillende elementen in koffie een anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking hebben. En ook andere eigenschappen met een mogelijke anti-kankerwerking.’ Observationele studies als deze geven waardevolle aanwijzingen, maar als bewijs voor een oorzakelijk verband kunnen ze niet gelden.
Yuan’s collega Kimmie Ng zou graag verder onderzoeken of koffie echt de oorzaak is van het gunstiger ziektebeloop. En aan welke stofjes dat precies te danken is. Voor liefhebbers van een goede bak koffie is het de vraag of ze daar op moeten wachten.
Dit zegt de voedingsmiddelenlijst over koffie.
Beeld: “kopje-koffie” by TijsB is licensed under CC BY-SA 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief