‘Een ketogeen dieet produceert niet noodzakelijkerwijs de cardiometabole voordelen die je bij het geobserveerde gewichtsverlies zou verwachten.’ Dat concluderen Britse onderzoekers naar aanleiding van een drie maanden durende studie met gezonde vrijwilligers. Als het om gewichtsverlies en hartgezondheid gaat, voelen ze meer voor een suikerarm voedingspatroon.
Onderzoekers van de universiteit van Bath (VK) verdeelden zestig gezonde volwassen mannen vrouwen zonder overwicht in drie groepen. Een groep voedde zich ketogeen, dat wil zeggen dat het totaal aantal koolhydraten minder dan acht procent van de dagelijkse calorieën uitmaakt.
Daartegenover stond een groep die ook de consumptie van koolhydraten beperkte, maar dan die in de vorm van vrije suikers. Daarbij gaat het om alle soorten suiker, honing, agavesiroop en concentreerde fruitsappen. Maximaal vijf procent van de dagelijkse calorieën mocht uit deze vrije suikers afkomstig zijn. Dat komt ongeveer neer op maximaal 25 gram vrije suikers per dag. De controlegroep – bestond uit deelnemers die ‘matig’ suiker consumeerden: maximaal 20 procent van de calorieën, circa honderd gram.
Na drie maanden was de ketogene groep duidelijk meer gewicht kwijt dan de suikerbeperkte groep: ongeveer vier om anderhalf kilo. Een deel daarvan was vetvrije massa. Gekeken naar het vetverlies waren de verschillen kleiner: ongeveer drie om anderhalve kilo – zie figuur 2 van het artikel in Cell Reports Medicine.
Dat ging in het geval van de ketogroep samen met een verhoogd LDL-cholesterol en een minder divers microbioom van de darm. Met name de hoeveelheid van de gezondheidsbevorderende melkzuurbacteriën nam af.De gehalveerde consumptie van voedingsvezel, naar 12 gram, had daar ongetwijfeld mee te maken.
In lijn met wat bij een ketogeen dieet te verwachten valt, bevestigden verschillende biomarkers aanpassingen op vetverbranding. En het vermogen glucose te verwerken bleek na afloop van de studieperiode te zijn verminderd.
Onderzoek medegefinancierd door Cosun
‘Een ketogeen dieet produceert niet noodzakelijker wijs de cardiometabole voordelen die je bij het geobserveerde gewichtsverlies zou verwachten’, concluderen de onderzoekers. ‘In plaats daarvan kan voor veel mensen het beperken van de vrije suikers een passender dieetkeus zijn voor de gezondheid van hart en bloedvaten.’
Het nieuwsbericht op de website van universiteit vergeet te melden dat het LDL-cholesterol in de ketogroep alleen na vier weken verhoogd was; na twaalf weken was er niets meer aan de hand. Dat past bij het sombere beeld dat onderzoeksleider Aaron Hengist schildert: ‘Ondanks dat het de vetmassa verminderde, verhoogde het ketogene dieet de waarden van ongunstige vetten in het bloed van de deelnemers. Dit kan, als dat zo blijft, op de lange termijn gevolgen voor de gezondheid hebben zoals een verhoogd risico op hartziekten en beroertes.’
Medefinancier van de studie is het Cosun Nutrition Center, ‘het voedingswetenschappelijk kenniscentrum voor plantaardige voeding van coöperatieve agrofood onderneming Royal Cosun’. Dit is het moederbedrijf van Cosun Beet Company, voorheen de Suiker Unie. Eind vorig jaar verzette het Cosun Nutrition Center zich tegen het ESFA-advies uit 2022 dat de inname van vrije suikers ‘zo laag mogelijk moet zijn’. In de keto/laag-suikerstudie consumeerde de controlegroep maar liefst twintig procent van hun dagelijkse calorieën in de vorm van vrije suikers.
Darmmicrobioom
In tegenstelling tot het LDL-cholesterol, dat na twaalf weken dus weer normaal was, is bij een langer volgehouden ketogeen dieet wel een permanente verandering van het darmmicrobioom te verwachten. In het verleden berichtte MMV over een studie naar de epigenetische leeftijd van de buikbacteriën bij verschillende voedingspatronen. Die kwam tot een vier jaar hogere leeftijd van het ketogene darmmicrobioom in vergelijking tot dat van vegetariërs
Beeld: AI
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief