Hoe hoger je bloedsuikerspiegel, hoe groter het risico op kanker. En hoe agressiever kanker groeit. Dit uitgangspunt van een anti-kankerdieet, zoals het Moermandieet en de Niet-Toxische Tumor Therapie, staat centraal in het nieuwe boek Kankervrij van arts/onderzoeker/consultant/columnist William Cortvriendt (64). ‘Het is een groot gemis dat de nieuwe Moermaninzichten nog niet klinisch zijn uitgetest.’
In het boek, dat 46 pagina’s met referenties naar, wetenschappelijke publicaties telt, beschrijft Cortvriendt de relatie tussen leefstijl en kanker. En wat je zelf kunt doen tegen kanker. Ter preventie, en als je eenmaal kanker hebt, hoe je je overlevingskansen kunt vergroten.
Kankervrij bestaat uit vier delen. In deel I ‘basiskennis over kanker’ legt Cortvriendt uit wat kanker is, hoe het kan ontstaan en welke behandelingen er zijn. In deel II ‘Wat je nooit wordt verteld over kanker’ zoomt hij in op de fysiologie en de stofwisseling. Zijn visie sluit naadloos aan bij die van MMV wanneer hij kanker beschrijft als ‘stofwisselingstoornis’, ingaat op de werking van onze mitochondriën en het Warburg-effect. In deel III ‘Kanker bestrijden met bewezen maatregelen’ gaat hij in op de rol van voeding, vasten en verschillende supplementen. Hij concludeert: ‘Het toenemende inzicht in de metabole eigenschappen van kankercellen toont ons waarom maatregelen in onze leefstijl belangrijke bijdragen kunnen leveren aan het succes van de behandelingen die je oncoloog je kan aanbieden.’ Deel IV bevat praktische bijlagen, met vragen die je mogelijk aan je oncoloog kunt stellen, zoals: ‘Wat is mijn vitamine-D spiegel?’
Cortvriendt: ‘Moerman had gelijk’
Ook ruimt hij in het boek een paar woorden aan het Moermandieet. ‘Met de kennis van nu is het duidelijk dat Moerman in een paar opzichten gelijk had. Er bestaat inderdaad een relatie tussen voeding en kanker. Als je geen kanker wilt krijgen en een betere kans wilt maken om de ziekte te overleven, kun je maar beter geen suiker consumeren en juist wel fruit en vooral veel groenten.’ En: ‘Moerman was een originele denker en verdient zeker meer respect dan om weggezet te worden als kwakzalver.’
In zijn boek is hij echter niet alleen maar positief over het Moermandieet. Moermans oorspronkelijke dieet verbood geraffineerde suikers en lege koolhydraten, zoals die in witbrood en zoetigheid. Sinaasappelsap, rijst, brood en honing mochten wel. Weliswaar vers geperst en gemalen, biologisch en volkoren, maar toch: koolhydraatrijk. Cortvriendt scheert het over een kam. ‘Recente onderzoeken laten zien dat hoe meer fris- en vruchtendrank je drinkt, hoe hoger de kans is dat je kanker krijgt.’
Het is jammer dat hij geen navraag deed bij de MMV of met de artsenwerkgroep voor Niet-Toxische Tumor Therapie die de Moermantherapie verder ontwikkelde. Veertig jaar geleden al vervingen Moermanartsen vruchtensappen namelijk door groentesappen. Een Moermandieet startte destijds met een sapkuur van twee weken. Dat komt neer op vasten.
‘Het lichaam optimaal voeden en niet belasten’
Suiker is dus al decennia taboe. Doel van het anti-kanker dieet dat MMV propageert is het lichaam zo min mogelijk te belasten met toxische stoffen – en suikers waar kankercellen op groeien – en zoveel mogelijk te laten profiteren van gezonde stoffen uit voeding. ‘Het dieet helpt je lever en nieren om de afval- en gifstoffen te lozen’, zegt Bertil de Klyn, arts voor natuurgeneeskunde en Niet-Toxische Tumor Therapie in Ellecom. ‘Deze organen moet je dus niet overbelasten met vet, suiker, alcohol en stress.’
Moerman wenste een verdere ontwikkeling van zijn behandelwijze. Die is nog altijd aan de gang. Met de voedingsmiddelenlijst koos de vereniging voor twee uitgangspunten. Een op basis van het ‘klassieke’ Moermandieet, de andere volgens de Niet Toxische Tumor Therapie (NTTT).
Cortvriendt betrok deze ontwikkeling niet bij zijn oordeel. Maar over het algemeen komen de inhoud van zijn boek en de visie van MMV aardig overeen.
Vernietigende invloed van suiker
Dat suiker een vernietigend effect heeft op de gezondheid, en met name bij kanker, daarover zijn MMV en Cortvriendt het roerend eens. Suiker en zetmeelrijke producten leiden tot een hoog glucosegehalte in je bloed. En glucose is de favoriete brandstof voor kankercellen. Dat consumptie van glucose de aanmaak van insuline bevordert, helpt ook niet mee. Dit leidt namelijk tot een toename van insuline en dit leidt weer tot meer celdeling- en groei. ‘Hoe hoger je bloedsuikergehalte, hoe groter de kans op kanker en hoe agressiever kanker zich gedraagt als je de ziekte eenmaal hebt.’
‘Inderdaad proberen voorstanders van het Moermandieet en ik hetzelfde te bereiken. Ik weet uiteraard dat het Moermandieet ondertussen is vernieuwd met nieuwe inzichten. Het is in dit opzicht ongelukkig dat men nog steeds dezelfde naam hanteert waardoor verwarring kan ontstaan. Het is een groot gemis dat de nieuwe Moermaninzichten (nog) niet klinisch zijn uitgetest.’
Hoe word je 100?
De in de VS woonachtige Nederlander raakte bij een groter publiek bekend door het programma ‘Hoe word je 100?’. Waarin het gros van de deelnemers met voeding en leefstijl van (pre)diabetes-2 werden afgeholpen. Met als meest tot de verbeelding resultaat zelfs het omkeren van zenuwschade die het gevolg van de suikerziekte was. Nu waagt Cortvriendt zich aan de olifant die al sinds Moerman in de kamer staat: kanker.
Cortvriendt: ‘Toen ik het onderzoek voor mijn eerste boek Living a Century or More had voltooid, in het Nederlands dus, Hoe word je 100?, had afgerond, ben ik me gaan afvragen waarom kanker steeds terugkwam als een factor die beïnvloed wordt door je levensstijl. Waarom lopen diabetici en mensen met overgewicht een veel hoger risico om kanker te krijgen? Waarom daalt je kans op kanker als je gaat hardlopen? Waarom hebben Japanse vrouwen een drie tot vier keer lagere kans op borstkanker dan Amerikaanse vrouwen? Echter, wanneer ze vanuit Japan emigreren naar de VS neemt hun kans op borstkanker snel toe tot hetzelfde veel hogere risico dat Amerikaanse vrouwen hebben.’
Op 29 september wordt William Cortvriendt geïnterviewd bij het online informatieplatform ‘Bewegen zonder pijn’. Meld je hier aan. Er is daarbij ook gelegenheid om vragen te stellen. Toegang is gratis. Aanvang: 19.00 uur. Tot: 21.00 uur.
Foto: Hanna Bou Pinkerton
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief