Overgewicht en met name obesitas is een erkende risicofactor voor kanker. Maar maakt het nog wat uit of je metabool gezond te zwaar bent? Epidemiologen van onder meer het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) doken in de literatuur en concluderen dat zowel overgewicht als metabole ongezondheid het risico op kanker verhoogt. Een combinatie van die twee geeft het grootste risico.
Er zijn nogal wat observationele studies die elkaar tegenspreken, stellen de auteurs van de systematische review en meta-analyse in British Journal of Cancer vast. Zo komt een studie onder Britse mannen met overgewicht of obesitas en met ‘metabole abnormaliteiten’ op lager prostaatkankerrisico, terwijl een studie onder Koreaanse mannen met overgewicht of obesitas en metabool syndroom juist een verhoogd risico op prostaatkanker rapporteert.
Metabole ongezondheid – zoals onder andere insulineresistentie, verhoogde ontstekingseiwitten en hoge nuchtere glucosewaarden – ging in verschillende studies bij mensen met een normaal gewicht samen met een groter risico op darm-, borst-, alvleesklier- en blaaskanker. Daar staat tegenover dat dat mensen met overgewicht of obesitas en een gezonde stofwisseling volgens sommige studies een verhoogd risico op borst-, alvleesklier- en nierkanker hebben, terwijl dat volgens weer andere studies niet het geval is.
Op de drie meta-analyses die tot nu over deze thematiek verschenen, is het een en ander aan te merken. Met name dat deze slechts twee van de drie bovengenoemde mogelijkheden met elkaar vergeleken. Bovendien zijn er sindsdien een aantal nieuwe studies verschenen die onderling sterk verschillen in de kracht van associaties. De hoogste tijd dus om de zaken weer in perspectief te zetten, oordeelden de epidemiologen uit Lyon, Londen en Salt Lake City.
Foto: Håkan Dahlström
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief