“Probeer te knokken.” “Je moet vooral vechten tegen je ziekte.” Vrijwel elke kankerpatiënt krijgt het te horen. Hij of zij moet zich strijdbaar opstellen. Maar het werkt eerder contraproductief.
Uit een Canadees onderzoek bij duizend (gezonde) deelnemers blijkt dat een neutraal gesprek met de dokter vaak beter wordt ervaren dan wanneer die het heeft over een invasie waartegen de patiënt in het offensief moet. Oorlogstaal maakt patiënten fatalistisch en angstig, waardoor ze zichzelf in het slechtste geval een ongezonde levenshouding aanmeten.
Geen militaire termen
“Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het feit dat een patiënt het genezingsproces zelf in de hand heeft’, zegt Marc Michils, directeur van Kom Op Tegen Kanker tegen de Vlaamse krant de Standaard.
De voorman van de Belgische organisatie weet dat Belgische ziekenhuizen weleens militaire termen bezigen. “Een slecht idee. Het geeft impliciet aan dat de patiënt extra zijn best moet doen. Bij sommigen kan het leiden tot een schuldgevoel: ik heb onvoldoende gevochten.”
‘Vooral rebelse mensen genazen’
De stelling dat een patiënt zijn genezingsproces niet kan beïnvloeden, is overigens aanvechtbaar. Wijlen Hans Moolenburgh had in zijn lange loopbaan als kankerarts de ervaring dat met name “rebelse mensen” genezing vonden.
Oncoloog Jacques De Grève van de Vrije Universiteit Brussel kan zich vinden in de Canadese resultaten op voorwaarde dat ze gezonde mensen hebben onderzocht. “Er is toch een groot verschil tussen spreken over en het ervaren van kanker. Maar het klopt. Je gebruikt best neutrale taal. Tenzij de patiënt het liever anders ziet.”
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief