Jan Gevers (52) uit het Vlaamse Bornem kreeg drie jaar geleden de diagnose prostaatkanker, maar hij weigerde een behandeling. “Ik wou mijn lichaam net (=juist) versterken in plaats van verzwakken. Dat heeft gewerkt, want de kanker is weg.”
Ook na de diagnose kanker bleef Jan marathons lopen.
In een interview met de krant Het Laatste Nieuws wijst hij erop dat patiënten maar al te vaak meteen het advies van de arts volgen om te opereren. “Dat was ook bij mij het geval: ik trok met mijn klachten naar de dokter, kreeg te horen dat ik prostaatkanker had, en meteen werden termen als radicale prostatectomie, prostaatchirurgie en zenuwbesparing bovengehaald. Maar: ik weigerde.”
‘Ik wilde mijn mannelijkheid niet verliezen’
“De mogelijke complicaties waren immers incontinentie en impotentie. Ik was nog geen 50 jaar oud, wou mijn mannelijkheid niet verliezen. Ik gaf mijzelf enkele weken tijd om na te denken, mij te informeren, met zo veel mogelijk mensen te praten. Ik ontmoette dokters die mijn mening deelden: vaak wordt prostaatkanker overbehandeld, bij ongeveer de helft is actieve opvolging de beste behandelingswijze. Ik besloot zelf mijn lichaam sterker te maken en zo het gevecht tegen de kanker aan te gaan.”
‘Ik besloot nog gezonder te gaan leven’
“Ik liep al enkele jaren marathons, maar besloot nog gezonder te gaan leven. Ik ging meer op mijn voeding letten, minder drinken, nog meer bewegen, voldoende te rusten… Zo kreeg mijn lichaam de kans om aan te sterken en zelf terug te vechten. Ik heb mij steeds laten opvolgen, en sloot een medische behandeling nooit helemaal uit, moest ik zien dat het tóch de foute kant uitging. Maar ik ben ondertussen genezen, en wilde mijn aanpak daarom graag met anderen delen.”
Boek waarin ook experts aan het woord komen
Mimi Van Meir hoorde het verhaal van Jan, en nam contact met hem op. “Een goede vriend had ook net de diagnose ‘kanker’ gekregen, en ik wilde weten hoe Jan het had aangepakt. Omdat ik onder de indruk was, stelde ik voor zijn verhaal in een boek te gieten, maar met de nodige aanvullingen. Ik ging daarom te rade bij experts: over voeding, over beweging, over het effect van een positieve ingesteldheid op ziekte en genezing, over intimiteit en seksualiteit…”
Ingreep kan zelfs nog meer schade aanrichten
Verschillende artsen en professoren bevestigden de bevindingen van Gevers, oncoloog-uroloog Louis Denis is één van hen. “Ongeveer de helft van de prostaatkankers die we vinden na een biopsie zijn kankers met een zeer laag risico. In dit geval is een medische ingreep inderdaad niet nodig én kan deze zelfs nog veel meer schade aanrichten. Prostaatkanker is bovendien een traag-groeiende kanker, Jan had dus groot gelijk om zich niet meteen te laten opereren. Maar het is niet altijd eenvoudig om tegen alle bestaande normen in te gaan.”
Titel van het boek: “Diagnose: Prostaatkanker. Je lichaam kan meer als je erin gelooft.”
Beeld: David Legreve
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief