Voeding met isoflavonen maakt de kans op terugkeer van borstkanker bij behandelde vrouwen 19 procent minder groot. Ook hadden aan borstkanker behandelde vrouwen een gemiddeld 15 procent lager risico om aan andere oorzaken te overlijden. Dat concluderen Koreaanse onderzoekers uit de analyse van veertien prospectieve studies. Wat zijn isoflavonen ook al weer en waar zitten ze in?
Isoflavonen, meldt Wikipedia, behoren tot de fenolische fyto-oestrogenen. Vrij vertaald: plantaardige geslachtshormonen. Het bekendste voedingsmiddel dat daarbij in gedachten schiet is soja en het daaruit geïsoleerde genisteïne, dat in elke drogisterij te koop is. Maar deze stoffen zijn evengoed aanwezig in andere peulvruchten: bonen, erwten en pinda’s en veel andere plantaardige voeding.
Verwarrend is wel dat de bovengenoemde pagina ook quercetine en catechinen – tot de isoflavonen rekent. Quercetine (voor bronnen zie onder) en catechinen – onder andere uit thee en wijn – zijn over het algemeen echter te vinden bij de flavonolen; een van de andere subgroepen onder de verzamelnaam flavonoïden. Curcumine daarentegen staat, in elk geval bij deze bron, weer wél te boek als een isoflavon.
Uit de beknopte samenvatting van hun artikel wordt niet duidelijk volgens welke criteria de Koreaanse onderzoekers de voedingspatronen indeelden naar het gehalte aan isoflavonen. Het ligt echter voor de hand te veronderstellen dat het de onderzoekers om de isoflavonen uit peulvruchten en dan met name die uit soja te doen is. Dit omdat de effecten van deze fyto-oestrogenen op hormoongevoelige kankers, zoals borst- en prostaatkanker, sinds lange tijd bediscussieerd worden.
Geen risico, maar kans
Her en der staat nog steeds te lezen dat isoflavonen het risico op de ontwikkeling van hormoongevoelige borstkanker en op schildklierproblemen zou bevorderen. Een risicobeoordeling – van suppletie daarmee in hoeveelheden die via voeding praktisch onhaalbaar zijn – door de EFSA vond daarvoor in 2015 geen bewijs. Daarmee zijn mogelijke risico’s van isoflavon-rijke voeding al helemaal onwaarschijnlijk.
Foto Jakub Kapusnak foodiesfeed.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief