Nieuwe testresultaten bevestigen de aanwezigheid van cadmium en/of lood in chocola en producten met chocola. In pure chocola zit het meeste. Daar komt bij dat de flavanolen in cacaobonen, die hart en bloedvaten zouden beschermen, bij de verwerking tot chocola verloren gaan.
Chocola heeft een gezond imago. Dat dankt het voornamelijk aan de financiering van onderzoek door Mars Incorperated. Onder het brede publiek is deze multinational met een jaarlijkse omzet van 45 miljard dollar vooral bekend van de candybars en chocoladesnoepjes: mars, snickers, twix, bounty, M & M’s en nog veel meer.
Minder bekend is Mars Edge, de divisie die in samenwerking met wetenschappers van over de hele wereld onderzoek uitvoert dat onder meer gericht is op de ontwikkeling van voedingssupplementen. Daar komen de flavanolen uit cacaobonen in het spel. Over een van de publicaties die daaruit voortvloeide berichtte MMV vorig jaar. De betreffende studie vond een 27 procent lager risico op overlijden aan hart- en vaatincidenten ten opzicht van de placebogroep. Wat het belang van suppletie met de dagelijkse halve gram cacaoflavanolen overigens relativeerde, was het feit dat het algemene overlijdensrisico tussen de twee groepen gelijk was.
Niet in chocola, wel in groene thee
Een van de onderzoekers die met geld van Mars Inc. de kennis over flavanolen verdiept, is Gunter Kuhnle, voedingswetenschapper aan de universiteit van Reading (VK). In een artikel over flavanolen op theconversation.com vertelt hij over de positieve gezondheidseffecten ervan en legt hij uit waarom flavanolen uit de cacaoboon zich zo goed lenen voor het doen van onderzoek. Niet omdat ze beter zouden zijn dan die uit appels, maar omdat ze de twee belangrijkste subgroepen in zich verenigen.
Daardoor kunnen ze in klinisch onderzoek model staan voor een gevarieerd dieet. Want veel groenten, fruit, peulvruchten, noten en granen bevatten vooral flavanolen uit een van de twee subgroepen. Hoewel de voor de studies gebruikte flavanolen dus uit cacao geëxtraheerd zijn, schrijft Kuhnle, ‘is het ook belangrijk om op te merken dat chocola (zelfs pure chocola) een zeer slechte bron van flavanolen is – ondanks wat sommige krantenkoppen claimen. Dat is zo omdat deze tijdens de bewerking verloren gaan.’
Thee – groen en zwart – is wél een goede bron van flavanolen stelt Kuhnle. Tweeënhalve mok zou voldoende moeten zijn om er een halve gram van binnen te krijgen. Dat is circa driekwart liter. Variëren met flavanolrijke voeding is de beste garantie om van alle types te profiteren. Aan de hand van een onder leiding van Kuhnle ontwikkelde urinetest ontstond een lijst met de toppers. Bovenaan staan appels en peren met schil, kidneybonen, Sorghum graan en hazelnoten:
(Aantal benodigde porties van verschillende flavanolen bevattende voeding om dagelijks 500 milligram te bereiken. Tabel voorzien door Gunter Kuhnle)
Opmerkelijk is dat de (urine)testmethode die Kuhnle voor bovenstaande uitkomsten gebruikte, tot zulke hoge flavanol-waarden komt voor appels en peren. Want in dit onderzoek waar MMV onlangs over berichtte zijn het juist deze vruchten die veel van het enzym (PPO) bevatten die de flavanolen juist afbouwen – oxideren.
Cadmium en lood
Voor de flavanolen hoeven we dus geen chocola te eten, ook de pure variant niet. Wat in pure chocola helaas wel meer geconcentreerd is, zijn cadmium en lood. Afgelopen winter schrokken chocoladeliefhebbers op van het nieuws dat Consumer Report, de Amerikaanse Consumentenbond, deze zware metalen in alle getestte chocoladeproducten aangetoond had. Met name in pure chocolade bereikten deze ‘zorgwekkende niveaus’. Daartussen bevonden zich ook repen van merken die in Nederland te koop zijn.
Onder meer Tros Radar vroeg de producenten daarvan en de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om een reactie. Deze stelden dat de aangetroffen hoeveelheden de Nederlandse veiligheidslimiet voor cadmium niet overschreden en dat er geen normen zijn voor lood in chocola. Consumer Reports baseert haar eigen veiligheidsnorm op de strenge regels van de staat Californië.
Inmiddels heeft de non-profit consumentenorganisatie haar onderzoek herhaald. Alle 48 geteste producten bevatten sporen van cadmium en lood. ‘Zestien van de 48 producten hadden hoeveelheden cadmium en/of lood boven de niveaus die wij als zorgelijk beschouwen.’ Zoals verwacht bleken cacaoproducten minder verdund zijn met suikers en vetten – pure chocola dus – aanzienlijk meer te bevatten. Vijf van de zeven geteste repen overstegen de norm, meldt het verslag van Consumer Reports.
Bron: Food Politics
Foto: Security via Pixabay
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief