‘Suppletie met spermidine verbetert de cognitie’, luidt de titel van een onderzoeksartikel dat vorige week verscheen in vakblad Cell Reports. Bevolkingsonderzoek toont een duidelijke levensverlenging voor mensen met de hoogste innames. Voedingsmiddelen die centraal staan in het Moerman-/NTTT-dieet bevatten de hoogste gehaltes spermidine.
De lichaamseigen stof dankt haar naam aan de vloeistof waaruit zij voor het eerst geïsoleerd werd: sperma. Maar deze biologische verbinding van verschillende aminozuren is de meest voorkomende polyamine in het merendeel van de lichaamsweefsels. Met het ouder worden nemen de hoeveelheden ervan in de lichaamsvloeistoffen af. In het laboratorium bleek toediening van spermidine het leven te verlengen van gisten, wormen, vliegen en muizen.
Bevolkingsonderzoek onder 829 inwoners van de Italiaanse gemeente Bruneck wees na een opvolgperiode van twintig jaar uit dat deelnemers die de meeste spermidine consumeerden, een duidelijk langere levensverwachting hadden vergeleken met de groep die er het minst van binnen kreeg. Gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, calorie-inname, overige dieetkenmerken, leefstijlfactoren en voorspellende factoren voor overlijden, lag het risico te overlijden voor deze groep gemiddeld 24 procent lager. Omgerekend naar levensjaren, kwam dat neer op gemiddeld bijna zes jaar.
Verbeterde cognitieve functie
Een paar van de wetenschappers die aan de bovenstaande studie meewerkten, maakten ook deel uit van het onderzoeksteam dat vorige week in Cell Reports verslag deed van een serie experimenten naar het effect van spermidine op de cognitieve functies van vliegen en muizen. Het langjarige onderzoek onder de inwoners van Bruneck leverde in deze studie de informatie over de samenhang tussen spermidine en hersenwerking in mensen.
Volgens de auteurs behoort de Bruneck-studie tot de zeldzame bevolkingsonderzoeken waar zowel de voedingsstatus als de cognitieve conditie – lees geheugenfunctie – herhaaldelijk grondig is vastgesteld. Ongeacht geslacht, sociale status of opleidingsniveau hadden de deelnemers met de meeste spermidine in het dieet 37 procent minder kans op cognitieve vermogens die als ‘verzwakt’ aan te merken zijn.
Hippocampus
In een serie experimenten met muizen werd de hypothese getoetst dat extra spermidine de werking verbetert van de hippocampus, een hersenstructuur in de vorm van een zeepaardje. De hippocampus is te vergelijken met het werkgeheugen van de computer. Het speelt een cruciale rol bij de opslag van waarnemingen en herinneringen.
In een eerste experiment konden de onderzoekers vaststellen dat de spermidine uit het drinkwater na verloop van een week in de hersenen van de muizen waarneembaar was. Na vier tot acht weken lag het niveau circulerende spermidine in de oude (18 maanden) proefdieren bijna een derde hoger. Ten opzicht van de controlegroep veranderde suppletie de samenstelling van een procent van de ruim 5.000 proteïnen in de hersenen.
Na zes maanden gingen de bejaarde knaagdiertjes de competitie aan. Uitvoerig testen op gedrag en geheugen wees uit dat de gesuppleerde muizen zich iets spontaner en onderzoeker gedroegen. Op eenvoudige geheugentesten presteerden beide groepen even goed. Bij ingewikkelder taken presteerden de gesuppleerde muizen duidelijk beter. Tot slot maakten de onderzoekers deze resultaten vast aan een verbeterde werking van hippocampus. Ze tonen aan dat de mitochondriën – energiefabriekjes – in de hypocampuscellen van de gesuppleerde muizen beter functioneerden – en hoe dit waarschijnlijk te maken heeft met een verbeterde autofagie.
Autofagie is het vermogen van een cel om eigen, of binnengedrongen, structuren af te breken en te recyclen. Hoe moeizamer dit proces verloopt, hoe slechter de prestaties van de betreffende cellen en hoe vatbaarder ze worden voor infecties en degeneratieve ziekten als alzheimer en kanker.
Commerciële toepassing
Boven de publicatie in Cell Reports staat een lijst van maar liefst 47 auteurs. De meesten zijn verbonden aan de universiteiten van Graz en Innsbruck, Oostenrijk. De belangrijkste taken waren echter weggelegd voor vijf wetenschappers die belangen hebben bij de commerciële toepassing van spermidine. Onder meer via ‘Everlmmune biotech’ en ‘The Longevity Labs’.
Dat weerhoudt de auteurs er niet van te concluderen dat ‘de eenvoudige en goedkope beschikbaarheid van spermidine in het menselijke dieet, een kansrijke strategie biedt om cognitieve achteruitgang door ziekte of veroudering te voorkomen’.
De meeste spermidine zit in producten die de binnen het Moerman-/NTTT-dieet warm zijn aanbevolen. In milligram per ons:
- Tarwekiemen 24,3
- Overjarige rauwmelkse kaas 19,9
- Shiitake 8,9
- Zilvervlies rijst 5,0
- Erwten 4,6
- Bloemkool en broccoli 2,5
Gedroogde sojabonen staan met 20,7 mg op de tweede plaats. Soja is binnen het NTTT-dieet wel toegestaan en niet binnen het Moermandieet.
“File:Oud Bokrijker.jpg” by Queeste is licensed under CC BY-SA 4.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief