Temperaturen zoals vandaag, van 32 tot 34 graden, zijn die nog gezond voor de mens? Of moeten we die juist zien te mijden?
Feit is dat de een tropische temperaturen beter kan verdragen dan de ander. Maar dat zegt niets over de effecten van de warmte op ons lichaam. Anders dan velen denken heeft herhaalde blootstelling aan warmte van om en nabij de 34 graden een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme.
Ons lichaam kan zich aanpassen aan de warmte
Dit inzicht is afkomstig van eigen bodem. Onderzoekers van het Maastricht UMC+
wilden weten of het menselijk lichaam zich kan aanpassen aan warmte. Twee groepen proefpersonen (de een bestaande uit gezonde jongvolwassenen, de andere bestaande uit mannen op middelbare leeftijd met overgewicht) werden een week lang zes uur per dag blootgesteld aan temperaturen van respectievelijk 33 en 34,5 graden Celsius.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat ons lichaam in staat is om zich geleidelijk aan te passen aan de warmte. Na een periode van gewenning kan het lichaam zijn temperatuur beter reguleren. Daarnaast constateerden de onderzoekers enkele positieve gezondheidseffecten.
Duidelijk effect op bloeddruk
In zowel de gezonde groep als in de zwaarlijvige oudere populatie was er een duidelijk effect op de bloeddruk waarneembaar. Met name de onderdruk (de zogeheten diastolische druk) was significant verlaagd (tussen de 2 en 4 mm Hg), wat belangrijk is voor de hartfunctie.
Het Maastrichtse onderzoek bevestigt conclusies van eerdere meer extreme hitte-studies dat milde warmte een veelbelovende aanpak kan zijn voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid bij verscheidene doelgroepen. Zeker voor de categorie patiënten die niet in aanmerking komt voor behandeling met medicijnen of niet in staat is door meer beweging het gewenste effect te krijgen.
Lichaam verbrandt meer vetten
Een andere ontdekking was het effect van milde warmte op het glucosemetabolisme. Regelmatige blootstelling aan warmte blijkt de suiker- en insulinewaardes in het bloed te verlagen. Bovendien verbrandt het lichaam na gewenning aan de warmte (in rusttoestand) meer vetten dan voorheen.
Deze uitkomst kan met name relevant zijn voor de nog steeds groeiende groep mensen met diabetes type 2. Vaak is de oorzaak van diabetes type 2 overgewicht door te veel, te vet en te zoet eten, en te weinig bewegen. Leefstijlverandering blijft dan ook wezenlijk voor deze groep. Maar op zijn tijd een warm bad zou dus ook wel degelijk kunnen helpen. Een tijdje in een warm land verblijven, zou ook positieve effecten kunnen hebben, maar die optie is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.
Beetje rillen, beetje zweten
Veel kantoormensen zijn eraan gewend dat het altijd 21 graden is. Maar die stabiele temperatuur is waarschijnlijk helemaal niet gezond. We moeten niet altijd de comfortzone zoeken. Juist blootstelling aan wisselende temperaturen is goed voor het lichaam. Dus af en toe een beetje rillen in de kou en aan de andere kant af en toe zweten in de hitte doet ons lichaam goed, zo besluit het Vlaamse artsenblog gezondheid.be.
Beeld: wikifood.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief