‘Een drempelwaarde van 75 nmol/L vitamine D in het bloed zou een interventiedoel kunnen zijn om sterfgevallen onder kankerpatiënten terug te dringen.’ Dat concluderen Chinese onderzoekers na analyse van volwassen Amerikaanse patiënten. Ze adviseren de concentratie tussen tachtig en honderd nmol/L te houden.
De gegevens die de wetenschappers van de universiteit van Peking gebruikten zijn afkomstig van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Tussen 2007 en 2018 kregen 2.463 deelnemers kanker, waarvan er na een gemiddelde opvolgduur van ruim zes jaar 567 overleden. Daarvan stierven 194 personen als direct gevolg van de kanker.
Deelnemers met een vitamine D-status (25 (OH)D anders gezegd 25-hydroxyvitamine D) tussen tachtig en honderd nmol/L hadden een gemiddeld 41 procent lager overlijdensrisico. Het risico om specifiek aan kanker te overlijden was 52 procent lager dan dat van de deelnemers uit het kwart met de laagste vitamine D-status. Het onderzoek is alleen als samenvatting vrij toegankelijk.
De vele functies van D
De relatie tussen vitamine D-status en de preventie van kanker en een gunstiger prognose bij eenmaal ontstane kanker (secundaire preventie) was twee jaar geleden onderwerp in deze column van Frits Muskiet. Daarin speciaal aandacht voor verschillende receptoren waar vitamine D en de metabolieten ervan een rol spelen.
Sindsdien berichtte MMV over een meta-analyse die meer licht wierp op de wisselende effecten van suppletie met vitamine D op het algemene kankerrisico. Gecorrigeerd voor gewicht bleek suppletie het risico weldegelijk te verlagen. Een logische verklaring daarvoor is dat deze vitamine vet oplosbaar is en daardoor minder beschikbaar in mensen met overgewicht. Daarna toonde een Finse studie een 55 procent lager risico op melanoom bij mensen uit een hoog-risicogroep die vitamine D slikten – ongeacht hun vitamine D-status.
Dat in het bovenstaande Chinese onderzoek ook het algemene overlijdensrisico bij hoge D-waarden het laagst was, is te verklaren uit de brede werking van dit hormoon. Dit voorjaar berichtte MMV bijvoorbeeld over Canadees observationeel onderzoek dat bij supplerende deelnemers duidelijk lagere risico’s vond op het ontwikkelen van dementie. En over een interventiestudie die een lager risico te zien gaf op hartritmestoornissen bij de deelnemers die 1.500 IE vitamine D slikten en een nog iets lager risico bij een dubbele dosis.
Nu het seizoen van de luchtweginfecties weer in volle gang is, mag ook de betere prognose bij virusinfecties niet onvermeld blijven. Ook daar geldt: een serumwaarde van tachtig is prachtig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de calciumhuishouding; met vitamine D en K samen in de hoofdrol.
Foto door Angelo Esslinger
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief