Histamine-intolerantie is een van de vele oorzaken achter darmproblemen en allergie-achtige klachten. Een paar weken lang histaminerijk voedsel mijden is de enige manier om er achter te komen of dit het probleem is, bevestigt Zweeds onderzoek. Want de bloedwaarden van een enzym dat histamine afbreekt, hadden bij een dieetinterventie geen voorspellende waarde.
Darmproblemen, al dan niet in combinatie met allergie-achtige reacties kunnen legio oorzaken hebben. Dat blijkt wel uit de karakteristieken van de deelnemers aan de dieetinterventie onder leiding van onderzoekers van de universiteit van Gothenburg. Geen van de twintig mannen en vrouwen met histamine-intolerantie hadden een – via IgE aantoonbare – voedselallergie, het prikkelbare darmsyndroom, coeliakie, glutensensitiviteit, koolhydraat- of lactose-intolerantie, colitis (chronische darmontsteking), eosinofiele (soort witte bloedcellen) aandoeningen of ‘systemenische condities waaronder mestcel- of reumatische aandoeningen’.
Histamine-intolerantie is een probleem op zich en het treft naar schatting van de Zweedse onderzoekers ongeveer een procent van bevolking; meestal mensen van middelbare leeftijd. Histamine ontstaat uit het essentiële aminozuur histidine. Het zit in verschillende soorten voedsel, waaronder vlees, vis, kaas, gefermenteerd voedsel en alcohol. (Dit artikel gaat dieper in op de histaminegehaltes van voedsel.)
DAO
Onder andere enzymen van de klasse DAO – diamine oxidase – breken de histamine uit de voeding normaal gesproken af. Gebeurt dit in onvoldoende mate dan leidt dat tot klachten die typisch zijn voor voedselallergieën en intoleranties: buikpijn, diarree, huiduitslag, astmatische klachten etc. Het lijkt logisch dat lage hoeveelheden DAO in het bloed, duiden op een verminderd vermogen om histamine af te breken, met als gevolg meer klachten na de consumptie van histaminerijk voedsel. De Zweedse studie toont aan dat deze logica waarschijnlijk niet opgaat.
Om te beginnen varieerden de hoeveelheden DAO in het bloed van de patiënten enorm. Slechts de helft van de patiënten zat onder het niveau dat als problematisch wordt voorgesteld. Daarmee verschilden de patiënten niet wezenlijk van de controlegroep. ‘Wat een indicatie is dat DAO niet bruikbaar is om histamine-intolerantie te diagnosticeren’, schrijven de onderzoekers in de European Journal of Clinical Nutrition.
Daar komt bij dat drie weken op een laag-histaminedieet geen veranderingen bracht in de DAO-waarden. Ook niet als dezelfde proefpersonen drie weken histaminerijk voedsel aten. Gelukkig hielp het laag-histaminedieet wel de klachten de verlichten.
Ter controle van het laag-histaminedieet aten de deelnemers ook drie weken een gemixt dieet. In deze drie weken moesten ze dagelijks minstens twee porties histaminerijke voeding nuttigen: gerijpte kaas, vleeswaren, ingeblikte of gerookte vis, schaaldieren of gefermenteerd voedsel. Bij dit gemixte dieet rapporteerden de deelnemers duidelijk meer en/of ernstiger buik- en huidklachten. Wat betreft hoofdpijn was er geen verschil.
Beeld: Urticaria, een van de mogelijke gevolgen van een histamine-intolerantie. Wikipedia
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief