Melkzuurbacteriën behoren tot de good guys. Je wilt ze er graag bij hebben. Zuivelproducten als kefir en biogarde bevatten deze gezondheidsbevorderende probiotica in grote getale, maar een flink deel daarvan zal de passage door het zure maagmilieu niet overleven. Amerikaans commercieel gesponsord onderzoek concludeert dat honing hun overleving bevordert. Al had dat geen meetbare positieve effecten op de proefpersonen.
Dat waren 66 gezonde mannen en vrouwen. Twee weken lang consumeerden zij dagelijks een portie commercieel verkrijgbare probiotische yoghurt (Activia van Danone met Bifidobacterium animalis) met 21 gram honing, of placebo. Na een uitwasperiode van vier weken wisselden ‘behandeling’ en placebo zich om. In The Journal of Nutrition rapporteren de onderzoekers van de universiteit van Illinois de resultaten van de half geblindeerde crossover-studie.
In tegenstelling tot wat vanuit bestaand onderzoek verwacht mocht worden, was de probiotische yoghurt niet in staat een snellere darmlediging te bewerkstellingen. Ook had het geen effect op de zelf gerapporteerde buikgezondheid, stemming en cognitie. Voor het nul-effect op de darmlediging voeren de auteurs een plausibele verklaring op. De deelnemers bleken in de praktijk veel vaker een stoelgang te hebben dan ze vooraf hadden aangegeven.
Aan hun stoelgang viel dus al niet veel te verbeteren en dat gold ook voor hun psychische en cognitieve vaardigheden. Optimistisch stellen de onderzoekers vast dat probiotische yoghurt met honing in elk geval goed verdragen werd. Dat de probiotische yoghurt met honing tot een flinke toename van de desbetreffende melkzuurbacterie leidde was geen wonder. Wonderlijker was dat ook de placeboyoghurt – waarvan de bacteriën waren doodgemaakt – voor een lichte toename zorgde.
Honing versus suiker
Dat de yoghurt met honing tot meer Bifidobacterium amimalis in de darm leidde dan yoghurt met gewone suiker, leidden de onderzoekers af aan een uitbreiding van de oorspronkelijke studie met de helft van de deelnemers. Deze waren niet door het lot aangewezen (gerandomiseerd). Een niet-ideale onderzoeksopzet, geven de auteurs ook zelf toe. Toekomstig onderzoek kan beter van begin af aan met drie onderzoeksgroepen (probiotisch met honing, probiotisch met suiker en placebo) van start gaan.
Er is weinig reden te veronderstellen waarom de overleving andere probiotische bacteriën niet ook gebaat zou zijn bij honing. Goed nieuws want een theelepel honing over de kefir of biogarde is in de voedingsrichtlijnen van MMV toegestaan, zij het beperkt vanwege het suikergehalte. Lees ook deze column van Frits Muskiet over de unieke voedingswaarde van honing.
Nephoning
Zoals bij alle waardevolle natuurproducten is ook hier een waarschuwing op zijn plaats. Het is een publiek geheim dat de meeste in de winkel verkrijgbare honing is aangelengd met ordinaire suikerstroop. Deze aflevering van de Keuringdienst van Waarde doet uit de doeken hoe de vervalsers daar mee wegkomen.
Foto: Andrea Price
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief