Patiënten met chronische nierproblemen en een hoge bloeddruk waren in Amerikaans klinisch onderzoek beter af met groenten en fruit dan met medicatie. Na vijf jaar was hun nierfunctie nauwelijks verslechterd. Daarbij daalde hun bloeddruk en verbeterden ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
De studie werd uitgevoerd onder 153 patiënten en liep over een periode van vijf jaar. De deelnemers slikten medicijnen tegen een verminderde nierfunctie en daarbij kregen ze medicatie om incidenten met hart en bloedvaten te voorkomen. Door het lot verdeeld over drie gelijkwaardige groepen testten ze het effect van groenten en fruit en natriumbicarbonaat (baksoda) ten opzichte van de standaard zorg.
In vakblad American Journal of Medicine – samenvatting – rapporteren de onderzoekers gunstige resultaten voor de twee interventiegroepen. Gemeten naar het signaaleiwit albumine verslechterde de nierwerking van de deelnemers uit de twee interventiegroepen aanzienlijk minder dan die van de controlegroep.
Groenten en fruit hadden een iets betere uitwerking op de nieren dan natriumbicarbonaat. Maar wat in het voordeel van groenten en fruit spreekt is dat in de controlegroep de bloeddruk en ‘indices voor het cardiovasculaire ziekterisico’ meer verbeterden dan in de andere twee groepen. Bovendien: ‘Deze voordelen van groenten en fruit werden bereikt ondanks lagere doses van medicijnen die nieren, hart- en bloedvaten moeten beschermen.’
‘De studie spreekt voor groenten en fruit als fundamentele hypertensiebehandeling, om de progressie van chronische nierziekte en cardiovasculaire risico te verminderen’, concluderen de onderzoekers.
Bakpoeder?
Hoe kwamen de onderzoekers op het idee het effect van bakpoeder in een klinische studie uit te testen? Dat heeft alles te maken met de invloed ervan op de zuur-basebalans in het lichaam. Een concept dat eerder aan bod kwam in een artikel in Uitzicht en dat dankzij het werk Nimrit Goraya steeds minder controversieel wordt. Goraya, internist en nierspecialist aan het BaylorScott & White medisch centrum in Texas, is eerste auteur van de studie en legde eerder dit jaar in dit artikel uit wat een zuurvormend dieet is en waar het toe leidt.
Samengevat komt het er op neer dat dierlijke producten en brood zuurvormend zijn en dat groenten en fruit dit compenseren. Als de voedingsbalans langdurig doorslaat naar vlees, vis, kaas, eieren en geraffineerde granen dan raakt het lichaam in een toestand die zij omschrijft als ‘chronische metabole acidose’. Langdurige ‘zuur stress’ schaadt botten, spieren ‘en blijkt de progressie van chronische nierziekte te bevorderen’.
Met haar jongste klinische studie bewees Goraya dat deze verzuring daadwerkelijk het probleem is, doordat natriumbicarboot een ontzurend effect heeft. Tegelijk bewees ze dat groenten en fruit dit nog net iets beter doen en voordelen hebben die daar bovenuit gaan.
Onderstaande afbeelding toont links de voeding die zuur produceren, in het midden neutrale voeding en rechts base-producerende voeding. Hoe hoger de voedingsmiddelen staan, hoe sterker hun effect.
Foto: Jack Moreh
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief