Mensen die dagelijks minstens een halve kilo groenten en fruit eten, hebben tien procent minder stress dan mensen die niet verder dan twee ons komen. Dit effect is het sterkst bij mensen van middelbare leeftijd. ‘Wat suggereert dat dieet een sleutelrol speelt in het geestelijk welzijn.’
Tijdelijke stress is geen probleem, maar krijgt de spanning een permanent karakter dan wordt het een ongezonde belasting voor lichaam en geest. Chronische stress heeft op verschillende manieren een negatieve invloed op lichaam en geest, verklaart Simone Radavelli-Bagatini op de website van de Edith Cowan Universiteit het belang van haar onderzoek dat onlangs verscheen in vakblad Clinical Nutrion. De gevolgen van chronische stress variëren van hartklachten, tot diabetes en depressie.
In de meeste andere geïndustrialiseerde landen vormen psychische klachten een groeiend probleem. Elke tweede Australiër, zo is de verwachting, heeft ooit psychische klachten ervaren of gaat die nog ervaren. Elke tiende inwoner van het kleinste continent lijdt aan een psychische stoornis. ‘Dus we moeten wegen vinden toekomstige psychische klachten te voorkomen, en zo mogelijk te verlichten.’
Groenten en fruit
Het oppompen van de groente- en fruitconsumptie tot boven de dagelijkse 400 gram die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt (Nederland: 450 gram), zou de meerderheid een flink stuk op weg helpen. Want daarmee is het Down Under precies zo gesteld als in Nederland. Slechts een op twee Australiërs consumeert de dagelijks aanbevolen twee porties fruit en een op tien haalt vijf porties groenten.
Radavelli-Bagatini: ‘Eerdere studies hebben een verband laten zien tussen groente- en fruitconsumptie en stress in jonge volwassenen. Deze studie toont dat verband in alle leeftijden.’ Als mogelijke oorzaak noemt ze de bescherming die de micronutriënten uit groenten en fruit bieden tegen oxidatieve stress. ‘Inflammatie en oxidatieve stress zijn erkende oorzaken van stress, angst en neerslachtigheid.’
Het bevolkingscohort waar Radavelli-Bagatini en haar collega’s van het ECU Instituut voor Voedingsonderzoek zich op baseren, bestaat uit 8689 Australiërs in de leeftijd van 25 tot 91 jaar. Stressniveaus werden bepaald aan de hand van vragenlijsten. Voor de bepaling van de groente-inname werden behalve vragenlijsten, ook bij 1187 deelnemers de carotenoïden in het bloed gemeten.
Dezelfde onderzoeksgroep publiceerde recentelijk over de het positieve verband tussen groene bladgroenten en spierkracht.
Beeld: “Melone with heart” by LivewithoutPS is licensed under CC BY-ND 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief