In een klinische studie verbeterde groene thee-extract de darmgezondheid van zowel gezonde deelnemers, als van deelnemers met metabool syndroom. Ook het nuchtere bloedsuiker verbeterde in beide groepen. ‘De gedachte is dat we daardoor niet alleen de laaggradige ontsteking kunnen verlichten die cardiometabole stoornissen uitlokt, maar deze in potentie ook kunnen omkeren.’
Metabool syndroom is een conditie die zich kenmerkt door meerdere factoren die uit het lood staan. Daartoe behoren overgewicht, buikvet, bloeddruk, -vetten en –glucose. Daarbij spelen verhoogde ontstekingswaarden een belangrijke rol. Metabool syndroom wordt gezien als voorstadium van diabetes type 2 en als risicofactor voor de ontwikkelen van hart- en vaatziekten en kanker.
Het is de vraag in hoeverre die ontstekingswaarden oorzaak of gevolg zijn van de afwijkende bloed(druk)waarden en het overgewicht. Onderzoekers van de Ohio State University (VS) vermoeden dat de darmgezondheid een centrale plaats in dit samenspel heeft. In 2019 toonden ze in proefdieren aan dat groene thee-extract de barrièrefunctie van de darm verbeterde, en ook darm- en systemische ontsteking.
Catechine ter waarde van vijf koppen groene thee
Daarop voortbordurend onderzochten ze – gefinancierd door het federale ministerie van landbouw en het landbouwkundig onderzoekscentrum van de eigen universiteit – of dit ook bij mensen zo werkt. Dat deden ze in een dubbelblind placebo-gecontroleerde cross-over studie; een onderzoeksopzet waarbij de deelnemers beurteling zowel het placebo krijgen als de werkzame stof.
Die bestond in dit geval uit een kauwgom-achtig preparaat met daarin één gram groene thee-extract, goed voor 890 milligram catechine. Dat komt ongeveer overeen met vijf koppen groene thee per dag. Catechine is een verzameling polyfenolen die ook in veel andere planten voorkomen. Om de eventuele gunstige effecten vanuit andere bronnen zo veel mogelijk uit te sluiten, aten de deelnemers daarom gedurende elke studieperiode polyfenool-arme voeding. De ene onderzoeksgroep bestonden uit 21 mannen en vrouwen met metabool syndroom en een gemiddelde Body Mass Index (BMI) van 35, de andere uit 19 gezonde proefpersonen met een BMI van 22.
Beide groepen slikten 28 dagen lang placebo of groene thee-extract om na een uitspoelperiode van eveneens 28 dagen te wisselen naar groene thee of placebo. Groene thee bleek in de beide groepen ongeveer dezelfde effecten te bewerkstelligen: een verminderde doorlaatbaarheid van de dunne darm, lagere ontstekingswaarden in de darm, lagere systemische ontstekingswaarden en lagere nuchtere glucosewaarden. Dat de gunstige effecten zich ook onder de gezonde deelnemers voordeden, was een prettige verrassing.
Voorkomen en omkeren
Groene thee beïnvloedde de leverfunctie niet, had geen negatieve bijwerkingen, maar ook geen gevolgen voor het BMI, bloedvetten en nuchtere insulinewaarden. ‘We hadden niet de illusie metabool syndroom binnen een studieperiode van een maand te genezen’, zegt Richard Bruno, mede-onderzoeker en voedingswetenschapper aan de universiteit van Ohio, op de website van zijn universiteit.
‘Maar gebaseerd op wat we van de oorzaken weten, heeft groene thee de potentie het risico te verlagen metabool syndroom te ontwikkelen, of om het proces om te keren als je het al hebt. Op z’n minst op het niveau van de darm.’ Bruno stelt dat er veel onderzoek is dat de consumptie van groene thee linkt aan gezonde waarden voor cholesterol, bloedglucose en triglyceriden. De interventiestudie van zijn team verbindt deze voordelen aan een gunstig effect van groene thee op de darm.
Een te hoge darmdoorlaatbaarheid vormt een belasting voor de gezondheid. In plaats van alleen de gewenste (voedingsstoffen) passeren bij een ‘lekkende darm’ ook allerlei elementen de darmwand die het immuunsysteem activeren. Zoals onder andere bacteriën, toxinen en schadelijke elementen uit de voeding.
‘Die absorptie van ongewenste stoffen is vermoedelijk een van de oorzaken achter de obesitas en insulineresistentie, die een centrale plaats hebben in alle cardiometabole afwijkingen’, zegt Bruno. Herstel van de darm en het verminderen van de ‘lekkages’ belooft veel goeds. ‘De gedachte is dat we daardoor niet alleen de laaggradige ontsteking kunnen verlichten die cardiometabole stoornissen uitlokt, maar deze in potentie ook kunnen omkeren.’
De resultaten van het onderzoek verschenen als twee aparte publicaties in Current Developmets in Nutrition. Deze over de doorlaatbaarheid van de dunne darm en ontstekingswaarden. En deze over darmontsteking en cardiometabole risicofactoren.
Foto door Pixabay
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief