Op 17 maart vindt een Engelstalige bijeenkomst plaats over de kansen van aanvullende oncologische behandelingen: integrative oncology. Tijdens de sessie spreken vijf vooraanstaande artsen en wetenschappers uit verschillende landen over dit onderwerp. Deze online event is gratis bij te wonen. Aanmelden tot 14 maart.
Ongeveer 40 procent van alle mensen in Europa met de diagnose kanker maakt gebruik van aanvullende – niet-reguliere – geneeswijzen, zoals acupunctuur, meditatie, kruiden en voedingssupplementen. Doel van deze behandelingen is het optimaliseren van de conventionele behandeling, kankersymptomen of bijwerkingen van de behandeling te minimaliseren en het algemene welzijn te verbeteren, aldus Eurocam, een koepelorganisatie voor de belangenbehartiging van complementaire geneeswijzen, die de bijeenkomst organiseert.
Evidence-based therapieën
Voor de inzet van integratieve therapieën als effectieve ondersteuning bij kanker is steeds meer bewijs. Integratieve oncologie is een opkomend, evidence-based domein, dat complementaire geneeswijzen in traditionele kankerzorg integreert, aldus de organisatie. Veel vooraanstaande academische kankercentra in Noord-Amerika en Europa ontwikkelen centra voor integratieve oncologie om ervoor te zorgen dat het onderzoek naar het gebruik van complementaire geneeswijzen met wetenschappelijke nauwkeurigheid wordt uitgevoerd.
Ook in Nederland is integratieve geneeskunde en oncologie in opkomst. In Nederland bestaan spreekuren in Den Haag (Haga Ziekenhuis) en Arnhem (Rijnstate). Inès von Rosenstiel vertelde hier onlangs over in een interview in Uitzicht, het ledenmagazine van MMV. Ook bij het Radboudumc zijn plannen voor een afdeling integrative oncology. Daar vertelde Věra Novotny over in een eerder interview in Uitzicht: ‘Wat ik graag wil is een evidence based integrative oncology afdeling bij het Radboudumc om naast de conventionele behandeling goed onderbouwde ondersteuning te bieden. Er is veel wetenschappelijke literatuur over de zin én onzin van bepaalde interventies. De Raad van Bestuur is positief over het initiatief. De coronacrisis zorgde voor vertraging.’
Hoewel het langzaam gaat, ziet Von Rosenstiel de behoefte aan een holistische mensgerichte geneeskunde toenemen. ‘Het gaat in het spreekuur niet om genezing van kanker, maar om klachtenvermindering en het verbeteren of behouden van de kwaliteit van leven’, benadrukt Von Rosenstiel. ‘Elke ziekte is een samenspel van genetica en epigenetica. Het genetische deel kunnen we aanpakken met ‘targeted medicines’ zoals doelgerichte chemotherapie of immuuntherapie. Het epigenetische deel kunnen we beïnvloeden met aanpassingen op het gebied van voeding, beweging en ontspanning. Genetische belasting is in 5 tot 10 procent van de gevallen de oorzaak van kanker. Er is met leefstijl en niet-reguliere behandelingen dus altijd winst te behalen op het gebied van levenskwaliteit.’
Sprekers en aanmelden
Prof. dr. Claudia Witt – hoogleraar geneeskunde, en directeur van het Institute for Complementary and Integrative Medicine in Zürich. Tevens onderzoeker bij het Institute for Social Medicine, Epidemiology and Health Economics van de Charité University in Berlijn, Duitsland.
Dr. med Petra Voiss – Arts en onderzoeker op het gebied van Integratieve Geneeskunde en Oncologie en bij Interdisciplinair Borstkankercentrum, Kliniken Essen-Mitte (academisch ziekenhuis van de Universiteit van Duisburg-Essen).
Dra Natàlia Eres – Oprichter en directeur van het Institute of Holistic Health, Medicine and Oncology IMOHE in Barcelona-Lleida. Specialist in medische oncologie in het Universitair Ziekenhuis Vall d’Hebron en opgeleid in complementaire geneeswijzen.
Dr. Jean-Lionel Bagot – Arts Integratieve Geneeskunde Saint-Vincent Ziekenhuisgroep in Straatsburg, docent aan de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Universiteit van Straatsburg. Schreef een boek over Kanker en homeopathie.
Prof. dr. Yvonne Samstag – hoogleraar cellulaire immunologie, Universiteit van Heidelberg, Duitsland. Woordvoerder van het project ‘Research and Practice Initiative: Complementary & Integrative Health Care Baden-Württemberg (KIG)’ en van ‘Academic Center for Complementary and Integrative Medicine’ (AZKIM).
Meld je aan via deze link. Uiterlijk inschrijven op 14 maart. De bijeenkomst start om 16 uur.
“become a better version of yourself” by dMap Travel Guide is licensed under CC BY 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief