Gezond eten helpt kanker voorkomen. Dat is overtuigend aangetoond. Dat voeding ook een wezenlijke bijdrage kan leveren aan herstel en genezing; dat is minder duidelijk aangetoond. Dat komt doordat kanker een ziekte is met vele oorzaken. Een steeds belangrijker vorm van bewijs vormt daarom N=1 casuïstiek. Dat zegt hoogleraar Ellen Kampman in de jubileumglossy van MMV. Met 22 interviews met ervaringsdeskundigen geeft MMV een inspirerende aanzet.
Bij N=1 onderzoek bestaat de onderzoekspopulatie uit 1 persoon. In de jubileumglossy vertellen 22 mensen hoe ze hun diagnose vijf, tien, vijftien, twintig, dertig en zelfs vijftig jaar overleefden. De diagnose was in alle gevallen dermate ernstig dat de artsen hoofdschuddend aan hun bed stonden en soms ronduit werd gezegd dat iemand nog een paar maanden te leven had.
Margreet van Sytzama (82) bijvoorbeeld vertelt dat ze in een jaar tijd drie ernstige diagnoses te verwerken kreeg: baarmoederkanker, borstkanker en uitzaaiingen in de lever. ‘Het is een wonder dat ik er nog ben’, vertelt ze in het interview.
Marianne koos voor kwaliteit van leven en kreeg kwantiteit erbij
Marrianne Bissegger (57) kreeg in 2017 de diagnose uitgezaaide dikke darmkanker met een palliatieve chemotherapie als vooruitzicht. Ze stopt na twee kuren, omdat ze kwaliteit van leven wilde in de tijd die haar nog restte. Met die keuze kreeg ze onverwacht ook kwantiteit. Ze is genezen. In de glossy vertelt ze over de keuzes die ze maakte. ‘Om mensen hoop te geven en te inspireren voor een gezonde leefstijl met plantaardige voeding.’
Netty Schuurs-De Wit (86) werd vijf keer geconfronteerd met kanker. De eerste diagnose kreeg ze in 1983 toen ze begin veertig was en moeder van jonge kinderen. ‘Ik ging eten volgens het Moermandieet en daar houd ik me al veertig jaar strikt aan, omdat dit is wat ik zelf kan doen tegen kanker.’
Peter Haima (60) kreeg tongkanker en een hersentumor en gooide daarna het roer om. Hij verruilt een carrière in het bedrijfsleven voor een bestaan als yogaleraar en zet herstelyoga bij kanker op de kaart. Genezen is een voortdurend proces van ‘zelfacceptatie’, benadrukt hij. ‘Niet alleen van het fysieke, maar van alle bagage die je met je meedraagt.’
Ellen Kampman juicht het toe als meer mensen volgens Moerman zouden eten
De glossy staat boordevol informatie over een natuurlijke strategie tegen kanker. Naast interviews met ervaringsdeskundigen bevat het blad informatie over complementaire behandelmethoden, fytotherapie en interviews met artsen en wetenschappers. Eten volgens de MMV-voedingsrichtlijnen betekent kiezen voor verse, onbewerkte voeding: groenten en fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, dierlijk eiwit in beperkte mate en geen suiker(s). Ellen Kampman, hoogleraar Voeding & Gezondheid, zegt in een interview in de jubileumuitgave dat ze het zou toejuichen wanneer meer mensen op deze manier zouden eten. En wanneer het niet lukt om zo gezond te eten, ‘laat je dan vooral prikken op tekorten’, zegt Kampman in een gesprek met em. hoogleraar Klinische Chemie en Pathofysiologie Frits Muskiet.
Waarom staat er zo weinig over voeding in medische richtlijnen?
Er is een berg aan data uit observationeel en epidemiologisch onderzoek die het belang van voeding en leefstijl tijdens de behandeling ondersteunt. Daarnaast levert de voedingswetenschap een schat aan informatie over de kanker remmende en stimulerende eigenschappen van ons eten. Dat bewijs is echter niet voldoende om medische richtlijnen aan te passen. Dat gebeurt namelijk op basis van iets dat is gaan gelden als de hoogste vorm van bewijs: placebogecontroleerd dubbelblind onderzoek. Maar dat onderzoek is nagenoeg onmogelijk uitvoerbaar is bij een zo diverse ziekte als kanker waarbij het ziekteverloop door ontzettend veel factoren wordt beïnvloed.
In een ander interview vertellen twee internisten hoe je met voeding, vasten, beweging en slaap je uitgangspositie bij kanker kunt verbeteren. Internist-hematoloog Věra Novotný en internist-endocrinoloog Hanno Pijl verdiepten zich zowel regulier als complementair in mogelijkheden van voeding en leefstijl. ‘Het heft in eigen handen nemen, draagt bij aan herstel.’
Het eerste dat ze zelf zouden doen als ze zouden worden geconfronteerd met kanker, is toegevoegde suikers vermijden. En de speciale drinkvoeding die aan mensen met kanker wordt uitgereikt om ‘aan te sterken’? Die zouden ze niet nemen.
‘Laat u niet demotiveren met de woorden dat gezond eten zinloos is’
Hoofdredacteur Rineke Wisman schrijft in het voorwoord van de uitgave: ‘Kanker is vijftig jaar na de oprichting van MMV nog altijd een ziektebeeld waarover meer niet bekend is dan wel. Informeer u dus zelf, maak op basis daarvan overwogen keuzes en laat u niet demotiveren met de woorden dat gezond eten zinloos is, omdat ‘het niet wetenschappelijk bewezen’ is. Want dat iets niet bewezen is, wil niet zeggen dat het niet waar is. Vaak is het domweg nooit goed onderzocht.’
Nu te koop in de webshop.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief