Een handige instap voor beginners en een prettig naslagwerk voor ervaren koks. Dat is het nieuwe kookboek van MMV! Naast informatie over het waarom en hoe van een anti-kankerdieet bevat het zestig recepten en 42 dagmenu’s. ‘Een geweldige aanwinst voor de vereniging’, aldus natuurvoedingskundige Veronique van Zeeland. Leden kopen het met 5 euro korting voor slechts €16,95.
Beginnen met een muesli-ontbijt, lunchen met een Buddha Bowl en dineren met een koolraaplasagne met rauwkost en rijst.
Gezond eten mag lekker zijn! Dat is wat het nieuwe kookboek van MMV in één oogopslag duidelijk maakt. Het boek bevat zestig recepten die prachtig gefotografeerd zijn, zodat het water je bij voorbaat in de mond loopt. Naast de foto staat de bereidingswijze in een aantal stappen. Ook staat bij ieder recept aangegeven of de ingrediënten passen in het Moermandieet of de Niet-Toxische Tumor Therapie (NTTT) in drie overzichtelijke varianten: bij kanker, bij kanker in remissie en preventief.
‘Wat eten we vandaag?’
Over de vraag – wat eten we vandaag? – hoef je niet na te denken. Het boek bevat zestig smaakvolle recepten die – makkelijk voor beginnende koks – in handige dagmenu’s gevat zijn. Als je net hebt vernomen dat jij of een gezinslid kanker heeft, kan je je energie gebruiken voor iets anders. Hoewel de recepten verrassend zijn qua ingrediëntenkeuze is de bereidingswijze eenvoudig. Bij sommige recepten staan alternatieve ingrediënten aangegeven, zodat het altijd mogelijk is ‘uit het seizoen’ te koken. Naast ‘vegetarisch, vers, onbewerkt, biologisch en gevarieerd’ is dat een belangrijk uitgangspunt van de MMV-richtlijnen. Een moestuin is het best. In het gunstigste geval voldoe je met de oogst namelijk automatisch aan de basisprincipes.
Het boek besteedt aandacht aan het belang van versgeperste sappen, volle granen, peulvruchten, eieren, eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook de rol van suiker wordt belicht en het hoofdstuk kruiden en specerijen inspireert je tot het gebruik van andere smaakmakers.
Veronique van Zeeland, MMV-natuurvoedingskundige, vindt het kookboek een geweldige aanwinst voor de vereniging. ‘Een aanrader voor iedereen die aan de slag wil met gezonde voeding bij kanker of om het te voorkomen.’ Wat haar aanspreekt is dat het meer is dan een kookboek. ‘Het is ook een handboek, omdat het begint met een duidelijke uitleg over het Moermandieet en de richtlijnen van de Niet-Toxische Tumortherapie en het belang van alles onderdelen hierin.’
‘Begrip over het dieet geeft vrijheid’
De veelheid aan recepten is positief. En het mooie is dat er zowel hele basale gerechten in staan, zoals de erwtenpuree en de haverpap als meer feestelijke gerechten. ‘En de bereidingswijzen zijn helder en niet ingewikkeld.’ De suggesties voor dagmenu’s zijn zeer gebruikersvriendelijk. ‘Het geeft inzicht in wat je over een gehele dag kunt eten en legt het accent op de totale samenstelling van je voeding.’ Een beetje haar ‘stokpaardje’, zegt ze. Want gezonde voeding gaat niet om afzonderlijke voedingsstoffen, maar om een gezond voedingspatroon. Dat legde de natuurvoedingskundige ook al eens uit in deze video: ‘De pijlers van het Moermandieet’.
Haar advies: ‘Gebruik de recepten en geniet van de gerechten, maar lees eerst de inleiding aandachtig. Begrip over het dieet geeft je de vrijheid om eventueel wat aanpassingen te doen in de recepturen.’
Verschil tussen Moerman en NTTT
MMV staat voor Moermanvereniging. De naamgever Cornelis Moerman leverde in de jaren dertig van de vorige eeuw een bijdrage aan het kankervraagstuk door een dieet te ontwikkelen dat ‘alle voedingsstoffen bevat voor een optimale gezondheid’. Uitgangspunt is dat alles wat je eet en drinkt, moet bijdragen aan de gezondheid. Moerman was met de ontwikkeling van zijn dieet zijn tijd ver vooruit. Honderd jaar geleden was er nog bijna niets bekend over vitaminen, mineralen, enzymen, anticarcinogenen.
‘Moermanartsen’ noemde men vroeger de dokters die ervoor kozen om met de Moermantherapie te werken bij de behandeling van kanker. Tegenwoordig zijn deze artsen verenigd in de artsenwerkgroep Niet-Toxische Tumor Therapie. Zorgvuldig en in overleg pasten zij de voedingsregels die Moerman destijds ontwikkelde in de loop der decennia aan. Kanker is niet één ziekte, iedere kanker is anders. Het dieet wordt daarom op maat voorgeschreven door een arts, nadat eventuele voedingstekorten zijn opgespoord.
Bij voorkeur stomen en smoren
Zo min mogelijk bewerkte voeding betekent ook dat er tijdens de bereiding zo min mogelijk voedingsstoffen verloren gaan. Het hoofdstuk ‘Bereidingswijzen en kookgerei’ legt uit waarom stomen de voorkeur heeft en bakken en braden zoveel mogelijk achterwege moet worden gelaten. Voor beginnende stomers is een overzicht bijgevoegd met stoomtijden van 26 populaire groenten. Voor mensen met voedselallergieën of – intoleranties staat een aantal alternatieven aangegeven. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk rondom ‘gezond eten rond chemotherapie en bestraling’. Wat te doen als je geen puf hebt om te koken? Is het zinvol om te vasten tijdens chemotherapie? Kan ik iets doen wat de eetlust opwekt?
Het bestuur van MMV is trots op het nieuwe kookboek en hoopt er veel mensen mee op weg te kunnen helpen.
Leden kopen het boek voor € 16,95. Niet-leden betalen € 21,95.
Word nu lid voor minder dan 3 euro per maand en koop het boek direct met korting.
Neem hier een inkijkje.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief