Voortaan adviseert de Gezondheidsraad vrouwen die borstvoeding geven dagelijks 85 microgram selenium te consumeren. Daarbij wil de raad ‘meer inzicht’ in de inname van selenium en meer onderzoek naar de ‘seleniuminname in relatie tot een optimale gezondheid’. Hiermee komt de wetenschappelijke adviesraad voor regering en parlement terug op haar standpunt dat monitoring ‘niet relevant’ is.
De Europese voedselautoriteit EFSA stelt de adequate inname (AI) van selenium op 70 microgram (mcg). Bij de opstelling van de adviezen over voedingsnormen voor vitamines en minerealen voor volwassen en voor zwangere vrouwen, in 2018 en 2021, vond de commissie Voeding van de Gezondheidsraad het niet nodig deze norm in de voorlichting op te nemen en de inname ervan te monitoren.
‘De commissie vond dat er genoeg bewijs was voor het belang van voldoende selenium in het voedingspatroon, maar slechts beperkt bewijs voor het relatief hoge geadviseerde innameniveau’, schrijft vicevoorzitter van de Gezondheidsraad in een brief aan de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport. ‘Seleniumtekorten leken niet voor te komen in de in de algemene bevolking in Nederland. Daarom maakte de commissie destijds de afweging om deze norm (…) te kwalificeren als zwak onderbouwd en niet relevant voor de voedingsvoorlichting en de monitoring van de inname.’
‘Hart- en vaatziekten en mogelijk kanker’
Deze week publiceerde de Gezondheidsraad voedingsnormen voor vrouwen die borstvoeding geven. ‘De meeste van deze normen heeft de Gezondheidsraad eerder al gekwalificeerd als relevant voor toepassing (…). De norm voor selenium is daaraan toegevoegd.’ Het bewuste advies stelt de AI voor selenium op 85 mcg.
In de brief aan de staatssecretaris motiveert de raad haar gewijzigde oordeel op twee ontwikkelingen. Ten eerste op nieuw onderzoek en ten tweede op veranderende eetgewoonten. ‘Omdat de huidige ontwikkeling, waarbij het voedingspatroon verschuift naar meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen, ertoe zou kunnen leiden dat mensen minder selenium binnenkrijgen via voeding.’
Voor het nieuwe onderzoek verwijst de brief naar de voedingsnormen voor de Noordse landen (75 mcg. voor vrouwen, 90 voor mannen) en de literatuurreview die daar aan ten grondslag ligt. Volgens die norm en in combinatie met de uitkomsten van de PREVEND-studie, zo berichtte MMV een jaar geleden, hebben nagenoeg alle Nederlanders een seleniumtekort. Ook de brief verwijst naar de in Nederland uitgevoerde PREVEND-studie als bron waaruit blijkt ‘dat lage innames van selenium wel voor kunnen komen in Nederland.
Onder verwijzing naar dezelfde twee studies waarschuwt de brief voor de mogelijke gevolgen van een tekort voor de gezondheid: ‘Lage innames hangen samen met een verhoogd risico op ziekte, waaronder hart- en vaatziekten en mogelijk kanker.’ Omdat het belang van selenium al vast stond en de raad de voedingsnorm inmiddels als wetenschappelijk ‘sterk onderbouwd’ beoordeelt, is voorlichting en monitoring nu dus wel gewenst.
Zowel in de brief aan de staatssecretaris als in een apart nieuwsbericht stelt de Gezondheidsraad dat ‘het van belang is dat er meer inzicht komt in de seleniuminname en dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de inname van selenium in relatie tot een optimale gezondheid en daarmee de hoogte van de norm.’
Foto: Helena Lopez
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief