Stadbewoners in groene buurten zijn fysiek en mentaal beter af dan hun stadgenoten in grijze buurten. Nagenoeg alle studies naar dit thema laten dat zien. Probleem is alleen dat die studies observationeel van aard zijn. Ze laten een verband zien, maar bewijzen daarmee niet dat bomen ook de oorzaak van de positieve uitkomsten zijn. Het ‘Green Heart Project’ van de universiteit van Louisiana pakte dit probleem praktisch aan.
Aan lommerrijke lanen en in huizen met grote tuinen wonen in de regel de beter verdienende burgers. Mensen met een hogere sociaal economische status leven jaren langer en nog veel meer jaren leven ze in goede gezondheid. Dat kan niet alleen door de bomen en struiken komen.
Om het effect van een groene omgeving te isoleren, bedachten wetenschappers onder leiding van de universiteit van Louisiana (Kentucky, VS) een interventiestudie die heel wat voeten in de aarde had. Midden in de stad (zie kaart onderaan de tekst) verdubbelden ze tussen 2019 en 2022 het aanwezige openbare groen, door ruim negenduizend volwassen bomen en struiken aan te planten. Merendeels ‘evergreens’ zoals cipressen, taxus, hulst, dennen en groenblijvende magnolia’s. De aanplant van loofbomen bestond voornamelijk uit eiken, kornoelje en krentenbomen. Bij elkaar 42 verschillende soorten bomen en struiken, afkomstig uit vijf families.
Voorafgaand aan het planten werden 745 studiedeelnemers geselecteerd. Daarvan woonde de helft in het te vergroenen gebied. Een vergelijkbare andere helft woonde daar net buiten. Behalve sociaaleconomische en gezondheidsgegevens, verzamelden de onderzoekers bloed- en urinemonsters, nagels en haar van de deelnemers. Van 2023 tot dit jaar kwamen alle deelnemers op herhaling en deze week deelden de onderzoekers daarvan de eerste resultaten.
hsCRP
Inwoners van het groene gebied bleken lagere bloedwaarden te hebben van een proteïne dat een marker is voor ontsteking. Hun hsCRP-waarden (hoog-sensitieve C-reactieve proteïne) lagen dertien tot twintig procent lager dan dat van de deelnemers buiten het groene gebied. Dat belooft een flinke impuls voor hun gezondheid, valt op de website van de universiteit te lezen. Inflammatie is namelijk een belangrijker risico-indicator voor hart- en vaatziekten dan cholesterol.
CRP neemt toe met het ouder worden. Het gemeten verschil in CRP correspondeert volgens de onderzoekers met de gemiddelde waarden voor 42- en 33-jarige individuen. ‘Dit verschil is ook gelijk aan mensen die wel of niet met regelmaat sporten. De afname in hsCRP-waarden correspondeert met een tien tot vijftien procent lager risico op hartaanvallen, kanker of overlijden aan andere ziekten.’
‘Deze resultaten zijn een indicatie dat bomen meer aan ons leven bijdragen dan schoonheid en schaduw’, zei Aruni Bhatnagar, hoogleraar geneeskunde en directeur van het Christina Lee Brown Envirome Institute, tijdens de presentatie van de resultaten in Louisville. ‘Ze kunnen de gezondheid verbeteren van de mensen die om hen heen wonen.’ Hoe bomen dat doen en in hoeverre ze de gezondheid op de lange duur kunnen beïnvloeden, dat blijft in Louisville onderwerp van onderzoek. De financiering voor de komende vijf jaar is namelijk geregeld.
Voor de hand liggende verklaringen zijn de gunstige invloed van bomen op de temperatuur en luchtkwaliteit. Maar wellicht speelt stressreductie ook een rol. Recent berichtte MMV over een studie waarbij de deelnemers die hun blik tijdens een stadswandeling op de bomen richtten zich het meest ontspanden. Het kan ook zijn dat de bomen vogels aantrekken die met hun gezang de omwonenden opmonteren.
Kaart van het projectgebied van het Groene Hart Louisville Project.
Foto boven: Kalksteenbergen in China Pixabay
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief