De bacteriefamilie Enterobacteriaceae huist in de darm en heeft enkele leden die ernstige problemen kunnen veroorzaken. Zoals long- en hersenvliesontsteking. Onderzoekers analyseerden duizenden poepmonsters van gezonde mensen uit 45 landen om de ‘bacteriële ecosystemen’ in kaart te brengen die de foute broeders in bedwang houden of juist vrij baan geven.
‘Alles bij elkaar wijst de data er op dat omgevingscondities in de darm, bijvoorbeeld overgebracht door de voeding, een sleutelrol speelt in het risico op de uitgroei van Enterobacteriaceae’, zo duiden Britse en Portugese onderzoekers in Nature Microbiology de microbiële patronen in de 12.238 poepmonsters. Ze concluderen: ‘Met de opkomst van multiresistente Enterobacteriaceae en de negatieve gezondheidsuitkomsten die met hun uitgroei gepaard gaan, kunnen onze bevindingen richting geven aan toekomstig onderzoek naar de ontwikkeling van therapeutische strategieën die zich op het microbioom richten.’
Die therapeutische strategieën zouden volgens de wetenschappers in de eerste plaats op ons bord vorm moeten krijgen. Daar laat het nieuwsbericht op de website van de universiteit van Cambridge geen misverstand over bestaan. ‘Onze resultaten suggereren dat wat we eten in principe heel belangrijk is bij het controleren van de waarschijnlijkheid op besmetting met een reeks bacteriën. Inclusief E.coli en Klebsiella pneumoniae. Omdat dit ons darmmilieu zo verandert dat het vijandig wordt tegenover deze indringers’, stelt Alexandre Almeida, een van de auteurs van de studie.
Zien geen rol voor probiotica
Vergeleken met eerder onderzoek – uitgevoerd in proefdieren en met poepmonsters van zieke mensen – gaven de microbiële handtekeningen die deze studie opleverde een enigszins afwijkend beeld. Zo identificeerde men 172 soorten bacteriën die in de darm kunnen samenleven met de potentiële ziekteverwekkers. En veel van deze soorten leven van dezelfde nutriënten. Daar volgt uit, argumenteren de onderzoekers, dat het geen effectieve strategie is om door het gebruik van probiotica proberen de ziekteverwekkers uit te hongeren.
Almeida: ‘Door het eten van vezelrijk voedsel zoals groenten, peulvruchten en volle granen, leveren we het basismateriaal voor onze darmbacteriën om korte-keten vetzuren te produceren. Dat zijn stoffen die ons kunnen beschermen tegen deze ziekmakende microben.’
Beeld: OpenAi
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief