MMV viert feest en daar hoort taart bij. Voor de bakwedstrijd van MMV werden veertien recepten ingestuurd. In juni werden ze door een deskundige jury beoordeeld. MMV-meesterbakker werd Nanda Oevermans met een snelle ‘raw food taart’.
Aan creativiteit geen gebrek onder de inzenders: een regenboogtaart, een vier-jaargetijdencake, een choco-kokostaart, een pompoen sinaasappeltaartje. Voor de jury – bestaande uit kookdocent Ineke de Vries, keukenprinses Marja van Keulen en foodstyliste Marjolein van Heumen – was het een feest om de recepten te maken en daarna te proeven. Ze beoordeelden de taarten op uiterlijk (kleur en vorm), gezondheidswaarde en smaak.
Tot half mei konden (amateur)koks en kokkinnen hun eigen creaties insturen. Voorwaarde was dat het recept zelfgemaakt is en qua ingrediënten en bereidingswijze past binnen de richtlijnen van de MMV. Dus: een ongebakken taart (raw food) of gebakken op hooguit 160 graden.
Op de beschrijvingen van de jury komen de volgende beoordelingen voorbij: ‘smakelijk en aantrekkelijk, kleurrijk, fris van smaak’ of ‘de abrikozen geven een fijne zoete toets’. Soms ook wat kritische noten: ‘Zakt een beetje in bij het serveren’ en ‘bodem kruimelt uit elkaar’, maar ook met praktische aanbevelingen: ‘Iets meer of minder vlozaad’ en ‘gebruik iets meer kaneel in de topping’.
De winnende taart is een raw food exemplaar van Nanda Oevermans. ‘De taart ziet er prachtig uit met de bessen en aardbeien die feestelijk contrasteren’, aldus de jury. ‘De smeuïge bodem zorgt voor een heerlijk mondgevoel dat bijdraagt aan de algehele eetervaring. Daarnaast is de topping mooi op smaak, herkenbaar en vertrouwd.’
Angelique den Engelsen stuurde een pompoen-sinaasappeltaart in die ze ontwikkelde als eindopdracht van haar opleiding Orthomoleculaire patisserie. ‘Dit taartje is vrij van ei, gluten, gist, suiker en het is Moermanproof. Ik ben een zoetekauw, maar ik wil dat wat ik eet zoveel mogelijk voedingstoffen bevat. Koek en gebak uit de winkel zijn hoog-glycemisch, ongezond en je blijft ervan dooreten. Omdat ik daar gevoelig voor ben, heb ik me gespecialiseerd in iets lekkers voor mensen met en zonder dieet.’
De taart van Angelique kwam er ook goed af bij de jury. ‘Smakelijk en aantrekkelijk. Kleurrijk en passend bij de gebruikte ingrediënten. Fris van smaak, mooie structuren in de taart, zachte vulling met een krokante onderkant. Abrikozen geven een fijne zoete toets.’
Angelique werd erg blij van het verslag van de bakwedstrijd in Uitzicht. ‘Ik houd van gezonde taart.’ Ze wil het recept graag delen met leden van MMV.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief