Wie heeft er tips met restaurants waar je gezond uit eten kunt gaan? De afgelopen weken deelden velen hun tips uit hun eigen omgeving en daarbuiten. Een daarvan is Ji’s Kitchen in Kampen. De kok is zelfs in het bezit van een MMV-voedingsmiddelenlijst. ‘Wij maken heel veel groenten klaar.’
‘Een restaurant waar je kunt eten volgens de MMV-richtlijnen? Wij hebben er nu één gevonden in Kampen (Overijssel) en willen dit graag met jullie delen’, schrijft Trudy.
In Kampen opende een restaurant met originele Chinese recepten, die niet zijn aangepast aan de Nederlandse smaak, aldus Trudy. ‘Onlangs hebben wij er heel smakelijk gegeten. Allemaal verse ingrediënten, zeer afwisselend en op de juiste manier bereid met kruiden, knoflook, verse gember, ui et cetera. De enthousiaste eigenaresse wist precies wat wij wel en niet mochten eten.’ Ze liet zelfs de voedingsmiddelenkaart van de MMV zien. “Die gebruikt ze om een menu samen te stellen als je volgens het dieet wilt eten.”
Een arts legde mij de basis van het Moermandieet uit
De redactie van MMV besluit even te bellen met Ji’s Kitchen. Ji Tang (41), de eigenares, vertelt dat ze tijdens de zwangerschap van haar eerste kind zwangerschapsdiabetes had. ‘Dankzij advies van mijn arts en zelfstudie over voeding en diabetes type 2 is het me gelukt om mijn tweede kind zonder zwangerschapsdiabetes op de wereld te zetten. Sindsdien leef ik al tien jaar in grote lijnen volgens dit dieet. Jaarlijks wordt mijn bloedsuiker gecontroleerd en dit is nu altijd goed.’
Een vriend bracht haar een paar jaar geleden in contact met een ‘Moermanarts’ in Kampen. ‘Hij heeft mij de grondbeginselen van het Moermandieet uitgelegd. Op basis van zijn adviezen kook ik nu ook heerlijke gerechten.’
Veel meer groenten dan andere restaurants
Ji Tang groeide op in Huaihua, een kleine stad in het westen van de Chinese provincie Hunan. ‘De Hunan keuken is bekend om haar warme- en zacht pittige smaken bereid met verse producten op een traditionele manier bereid.’ De kwaliteit en versheid van de ingrediënten staat voorop in de authentieke Chinese keuken. ‘Ik gebruik geen kunstmatige smaakversterkers en geen kunstmatige zoetstoffen. Alle gerechten hebben een goede mix van groentes en eieren, vis en of vlees.’
‘Chinezen gebruiken veel kruiden, dat geeft meer smaak. Wij maken heel veel groenten klaar. Veel meer dan andere restaurants. Pompoen, maar ook de blaadjes van de pompoen. Nu is er het seizoen voor deze gerechten. Ik vind koken leuk en fijn dat ik op deze manier kan bijdragen aan de gezondheid van andere mensen.’
Dankzij vele inzendingen van behulpzame leden hebben we een lijst met restauranttips gemaakt voor mensen die de MMV-voedingsrichtlijnen volgen en toch graag gezond willen uit eten. Klik hier voor het bestand.
Heeft u ook nog een goede tip? Mail cb@mmv.nl!
Beeld: Ji’s Kitchen
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief